30-10-09

Puppy Race - Spelbespreking

 

 

 puppycov

Puppy Race

Uitgever:

MB (Hasbro)

Leeftijd:

vanaf 3 jaar

Spelers:

2

Speelduur:

10 min

 

Thema

Je kan hier onmogelijk het thema missen, het thema is het spel, 2 jong puppies die om het snelste achter een bal rennen. 

Het Spel

Het "spelbord" bestaat uit 2 delen die je in elkaar zet, nog 2 poortjes en een hekje erop en je bent klaar om te beginnen. Elke speler zorgt ervoor dat hij goed bij zijn knop kan. 

PuppyRace

De speler wiens puppie de meeste ballen meebrengt wint het spel. 

Beoordeling

Eerst even meegeven dat ik een afkeer heb van "Mechanische" spellen, maar af en toe zijn er spellen waar ik toch een uitzondering voor MOET maken. Dit is er een van, geen hoogstaand spel maar onvervalst "ram er op los" plezier. Dit is eentje waar ik alles voor laat vallen om mee te spelen !!

Het kan gebeuren dat je puppy tot achter in de tuin rent, en terugkeert zonder bal, je kan dit een beetje beïnvloeden om te zorgen dat de bal voor jouw puppie komt, maar geluk speelt toch wel een rol in het al dan niet meepikken van een bal.

Lotte's beoordeling

Fun fun fun, spel is perfect speelbaar voor haar, het spreekt voor zich dat ze iets trager is bij het drukken op de knop, maar dat hoeft niet altijd een nadeel te zijn, zo blijkt. En dal gauw alle ballen terug voor nog een spelletje.

 

10:57 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: -vaardigheidsspel, hasbro mb |  Facebook |

29-10-09

UNO Junior - Spelbespreking

 

 unoJuncov

UNO Junior

Uitgever:

Mattel

Leeftijd:

vanaf 3 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

15 min

 

Thema

Er zijn verschillende versies van dit kaartspel, de klassieke versie bevat leuke afbeeldingen van dieren (Olifant, Krokodil, tijger,...) daarnaast zijn er verschillende Disney-versies (Winnie de poeh, Cars,...) en voor de meisjes een Barbie versie. 

Het Spel

UNO is een van de bekendste kaartspelletjes, en behoeft waarschijnlijk niet veel uitleg. Even kort voor de mensen die het spel niet mochten kennen.

Elke speler ontvangt een aantal kaarten, die hij tracht uit te spelen, de speler die eerst alle kaarten heeft gespeeld wint het spel. Het spel bevat kaarten van 1-10 in 4 verschillende kleuren, en enkele speciale kaarten (voor de kinderversie zijn dat de +1 en +2 kaarten, waardoor de volgende speler kaarten dient bij te nemen, en de kaarten om van kleur te wisselen). Je kan een kaart uitspelen als er minstens 1 overeenkomst is, dezelfde kleur en/of dezelfde waarde. Heb je nog maar 1 kaart in de hand, dan roep je UNO, vergeet je dit dan dien je enkele kaarten bij in de hand te nemen.

uno

Voor de allerkleinsten wordt aangeraden met de kaarten open te spelen en de "speciale" kaarten niet te gebruiken.

Beoordeling

Het eerste kaartspelletje dat we introduceren, kaartspellen zijn een stuk minder aantrekkelijk dan bordspellen. De kaarten zijn mooi uitgevoerd (leuke tekeningen op onze klassieke versie). We spelen met de kaarten open, dat geeft ons de mogelijkheid om haar een beetje te begeleiden. UNO speelt vlot, zo ook voor deze Junior versie. Het grote voordeel aan een kaartspel, kaarten delen en je bent begonnen, je kan het overal meenemen en het kan snel eventjes tussendoor.

Lotte's beoordeling

De aantrekkingskracht is groter dan ik verwachtte, spelen met de kaarten open gaat goed, af en toe even helpen als ze iets mist. De kaarten om de kleur te wijzigen zijn populair. Na het eerste spelletje wou ze graag nog eens spelen, en dat is voor mij de bevestiging dat het spelletje leuk bevonden werd.

10:49 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (1) | Tags: mattel, -kaartspel |  Facebook |

28-10-09

Corso Cannelloni - Spelbespreking

 

 corso_cov

Corso Cannelloni

Uitgever:

Selecta Spielzeug

Leeftijd:

vanaf 3 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

15 min

 

Thema

3+: Vier vrienden gaan met hun auto’s inkopen met hun boodschappenlijstje in de hand. 

4+: In het dorp waar je woont is enkel bakkerij "Knabbel". Daarom bestellen alle inwoners hun boodschappen, die jij als winkelier mag afleveren.

Het Spel

Het spel heeft een dubbelzijdig spelbord, met een variant vanaf 3jaar aan de ene zijde, en 4 jaar aan de andere. Het spelbord wordt voor iedereen goed bereikbaar op tafel gelegd.

corso_2

3+: Elke speler ontvangt een autootje en een boodschappenlijst. De 4 winkels in het dorp ontvangen de nodige artikelen (pizza, meloen, melk en cannelloni). De jongste speler begint, de dobbelsteen wordt geworpen, en je verplaatst je autootje net zoveel velden als je ogen hebt geworpen. Stop je voor een winkel dan mag je een van de artikelen die op je boodschappenlijstje staan inladen, de eerste die met zijn afgewerkte boodschappenlijstje terug thuis is wint het spel.

corso_1

4+ Leg de "speciale dobbelsteen op de stadsplattegrond, de deurkaartjes worden geschud en over de huisjes verdeeld, met bewonerskant naar beneden. De artikelen worden verdeeld onder de spelers, en opgesplitst in verschillende bestellingen. Nadat je de eerst lading hebt ingeladen ga je op pad, de dobbelsteenworp zegt hoever je met je autootje mag rijden. Kom je bij een huis, mag je de deur goed zichtbaar voor iedereen omdraaien, zodat iedereen de bestelling kan zien, heb je de juiste bestelling, dan mag je deze afleveren. Als de bestelling niet overeenkomt wordt de deur weer omgedraaid. Op het bord bevinden zich 4 "Speciale" velden: Bij Bakker Knabbel sla je een beurt over, Mevrouw varken, die als goede buur een bestelling aanneemt voor iemand anders, Mevrouw Milli, die je de weg wil wijzen (Je wisselt 2 deuren van plaats) en tenslotte de stadsplattegrond, als je hier stopt, mag je met de speciale dobbelsteen werpen, en mag je vervolgens op bezoek bij een van de hierboven beschreven bewoners.

Beoordeling

Zoals de meeste Selecta spellen is het spelmateriaal hier ook weer keurig uitgevoerd, kleine stukken watermeloen, zakjes cannelloni, de vrachtwagentjes, ... Persoonlijk vind ik het spelbord nogal druk, maar het levert tijdens het spel geen problemen op. Tot dusver is enkel de 3+ variant nog maar gespeeld met ons Lotte. Een racespel met verzamelelement, waar dobbelgeluk alles beslist, ik ervaar dit met kleine kinderen niet als een probleem. Door het toevoegen van het verzamelelement kan je het spel een beetje "sturen". Het is namelijk zo dat als je uit een winkeltje een artikel neemt, deze niet worden aangevuld, met als gevolg dat de volgende speler die bij de winkel komt dat artikel niet meer kan kiezen.

Lotte's beoordeling

Bij Lotte op de school wordt er elke week gevraagd aan een van de kleuters om een spelletje mee te brengen naar school, dit spel was de winnaar en mocht mee. Dat zegt al wel wat. Het spelmateriaal is de reden dat dit spel geliefd is, zij bepaalt meestal wie met welke vrachtwagen rijdt en deelt de bijhorende boodschappenlijstjes uit.
Het "plannen" van de boodschappen (vooruit kijken wat er nog beschikbaar is in de volgende winkels) is best nog moeilijk. 
Nog een spel dat regelmatig op tafel komt, en we met z'n allen kunnen spelen. Het wordt stilaan tijd om met haar de 4+ variant eens uit te proberen.

10:48 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: selecta spielzeug, -renspel |  Facebook |

27-10-09

Bert Bever - Spelbespreking

 

 Bert%20BeverCover

Bert Bever

Uitgever:

Ravensburger

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

1 - 4

Speelduur:

20 min

 

Thema

Het is de taak van Bert Bever om goed op alle boomstammen te passen. Maar de brutale beverkinderen proberen steeds weer stammen te pikken

Het Spel

Alle boomstammen worden tussen de oevers opgebouwd, Bert wordt bovenop de dam geplaatst en we kunnen beginnen. Om beurten proberen de spelers met de hulp van een stokje een van de boomstammen te stelen vanonder Bert. Maar opgepast, als Bert voelt dat het fout gaat wordt ie behoorlijk boos. 

BertBever

Beoordeling

Kinderen jonger dan 4 kunnen hiermee aan de slag zonder enig probleem. Het bepalen van een boomstam die niet voor een instorting zorgt is nog te moeilijk, maar ik betwijfel of dat op 4 jaar wel zal lukken. De schattige bever met z'n grappige geluidjes is een hit. Gewoon een leuk, vlug spelletje.

Lotte's beoordeling

Het bouwen van de oevers laat ze keurig aan ons over, ondertussen vermaakt ze zich al even met Bert, dan stapelen we samen de dam, en beginnen eraan. Dit is voor haar een leuk spelletje, een niet denken maar doen spel. Het inschatten welke stam kan worden uitgeduwd zonder impact is nog te moeilijk voor haar, het plezier van een "kwetterende" bever des te groter.

12:39 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ravensburger, -vaardigheidsspel |  Facebook |

23-10-09

Zoowaboo - Een vooruitblik

 

 cover

Zoowaboo

Uitgever:

Selecta Spielzeug

Leeftijd:

vanaf 5 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

20-30 min

Een vooruitblik

Zoals elk jaar maken de dieren een vrolijke trip met het vlot over de wilde rivier en, ze willen allemaal mee, maar is er wel plaats voor iedereen?

zoowaboo_popupBig

Alle dieren, punten, dierenkaarten en de stapel vlotten worden klaargelegd, elke speler krijgt een ja fiche en een nee fiche. Om de spelbeurt te beginnen wordt een vlotkaart klaargelegd, en 10 dierenkaarten. Dan beginnen we alle dieren die op de kaarten staan te zoeken. Zodra dat klaar is gaat iedereen inschatten of de dieren liggend op het vlot kunnen (in de uitsparing). dan worden alle ja/nee fiches opengedraaid. Heeft iedereen ja gezegd dan wordt er een dierenkaart bijgelegd, passen alle dieren nu nog op het vlot, dit gaat door tot er minstens 1 speler denkt dat de dieren niet meer allemaal op het vlot kunnen. Dan beginnen de Ja stemmers zo snel mogelijk alle dieren op het vlot te passen. Lukt het dan winnen de ja tippers, lukt het niet of niet binnen de tijd, dan winnen de Nee stemmers.

Dit is er eentje waar ik naar uitkijk, kan helpen voor het inschattingsvermogen en ruimtelijke inzicht. Heerlijk vind ik het als er een educatieve waarde in spellen wordt ingevlecht zonder dat het overheersend wordt.

12:46 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: selecta spielzeug, -vaardigheidsspel |  Facebook |

Dier op Dier - Spelbespreking

 

 dier op dier

Dier op Dier

Uitgever:

Haba

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

15 min

 

Thema

Alle dieren hebben besloten een piramide te vormen, voorzichtig kruipen ze naar boven, en jij mag hen helpen..,

Het Spel

De krokodil wordt goed bereikbaar voor iedereen op de tafel gezet, deze vormt de basis voor de piramide. Iedereen krijgt 7 verschillende dieren. Een speelbeurt begint met een dobbelsteenworp. Gooi je 1 of 2 mag je zoveel dieren met 1 hand op de piramide plaatsen. gooi je een krokodil, mag je een dier voor of achter tegen de krokodil plaatsen, dat vergroot de bouwbasis dus. Een hand geworpen, dan mag je een van je eigen dieren aan iemand anders geven, die moet die vervolgens op de piramide zetten. Gooi je tenslotte een vraagteken, dan kiezen alle spelers welk dier jij op de piramide moet zetten.

dier2

De speler die eerst al zijn dieren op de piramide heeft gezet, wint het spel. Valt de piramide of enkele dieren eraf tijdens het bouwen, dan kiest de speler die dat veroorzaakt heeft 2 van de gevallen dieren, en neemt die bij zich, de rest gaat in de doos.

Beoordeling

Haba staat meestal garant voor heel mooi speelmateriaal, dat is nu niet anders. Kleurrijke diertjes in alle vormen, speelgoed in een spelvorm gegoten. Dit spel spelen wij zelf ook graag. Dit komt al eens op tafel als de kids er niet bijzijn. Simpel, Mooi, vlot, ... Alweer een aanrader !!

Lotte's beoordeling

Het is alsof je een spelletje speelt met speelgoed, het bouwen is een behoorlijke uitdaging voor haar. De beste vorm kiezen in een bepaalde situatie, is blijkbaar nog te moeilijk. Ze kiest de diertjes die ze het leukste vind eerst. In het begin vormt dat geen overkomelijk probleem, maar naarmate de piramide een beetje hoger wordt is dit toch nog net iets te moeilijk voor haar. Het spreekt voor zich dat een spel met 4 spelers wel eens wat moeilijker kan zijn, de piramide gaat vanzelfsprekend sneller de hoogte in, dat maakt het voor haar net iets moeilijker.

11:08 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: -vaardigheidsspel, haba |  Facebook |

22-10-09

De Kinderen van Catan - Spelbespreking

 

 kicatanCov

De Kinderen van Catan

Uitgever:

999 games

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

15 min

 

Thema

De Kinderen willen hun ouders helpen een nieuw dorp te bouwen, ze gaan op pad met hun karretje, om grondstoffen te verzamelen. In het spelregelboekje werd dit ook mooi uitgeschreven.

 

Het Spel

Alleen het openen van de doos maakt iedereen rond de tafel al gelukkig, mooie houten huisjes, de kinderpionnen, de grondstoffen en een prachtig spelbord, met een leuke "twist".
Het spelbord bestaat uit 2 delen, het bovenste ronde gedeelte kan ronddraaien. In dit ronddraaiende spelbord zijn openingen voorzien, waar de kinderpionnen in geplaatst kunnen worden, als hieraan gedraaid worden, verplaatsen de spelfiguren zich, gevolgd door hun karretje. De grondstoffen worden op het vaste gedeelte geplaatst in de daarvoor voorziene uitsparingen, en in het midden van het spelbord wordt de stad Catan opgebouwd. 

kicatan2

  
De huisjes worden verdeeld, de grondstoffen op hun plaats gezet, het stadhuis nog even opzij gezet en we kunnen beginnen. Een speelbeurt begint met een dobbelsteenworp, 1,2 of 3, wil zeggen dat je jouw kinderpion dat aantal velden verder mag draaien. Van zodra dit gebeurt is kijken alle spelers of hun kinderpion voor een grondstof staat die ze nog niet in hun karretje hebben, als dat het geval is laden ze die grondstof in hun karretje. Heb je de 3 verschillende grondstoffen verzameld, dan mag je een huisje bouwen, dan worden de grondstoffen terug op de vrijgekomen plaatsen gezet. Opgelet, er is 1 plekje waar je niet wil stoppen, daar moet je een van je grondstoffen weer afgeven ... 
Wie als eerste al zijn huisjes heeft gebouwd, mag het stadhuis bouwen ! en is winnaar van het spel 

Beoordeling

WAAAW, een spel met prachtige onderdelen, en een goed bedacht perfect functionerend speelbord. Een absolute aanrader. Ik heb hard moeten zoeken, maar kan hier eigenlijk maar 1 puntje van kritiek geven: De doos, die is voorzien van mooie onderverdeelvakken moet je eerst leegmaken, alvorens het spelbord erop te kunnen leggen. 
Das niks onoverkomelijks, maar het enige minpuntje dat ik ondervond. Een van de pluspunten in dit spel is dat je nooit niks aan het doen bent, zelfs als je niet aan de beurt bent, bij elke dobbelsteenworp wordt het binnenspeelbord verplaatst, en daardoor ook alle kinderen, die dus met een beetje geluk een grondstof kunnen inladen. 
Over de "Vanaf 4 jaar" zouden we kunnen discussiëren, we hebben dit spel al een tijdje, en heeft nooit een probleem opgeleverd, ik denk dat 3 jaar voor dit spel een betere leeftijdsindicatie zou zijn geweest. 
 

Lotte's beoordeling

Van zodra de doos van het spel opengaat is het feest, ze verdeelt de huisjes, haalt alle andere zaken uit de doos, en zet alles netjes klaar. Wij krijgen onze kinderpion toebedeeld, en we kunnen aan de slag. Vanaf dan is de spanning te snijden over wie dat ene huisje met groene dak mag plaatsen. Het gebeurt dat we haar erop moeten wijzen dat ze een grondstof mag inladen, maar als ze er eentje moet afgeven is ze steeds bij de pinken, ik vermoed dat dit op termijn andersom zal zijn. Dit is een van de spellen dat ze absoluut wil winnen (ze wil ze liefst allemaal winnen) enkel en alleen om dat ene huisje te mogen plaatsen. Een topspel, speelt ze enorm graag en komt regelmatig op tafel.

 

15:15 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 999 games, -renspel |  Facebook |