20-11-09

De Betoverde doolhof - Spelbespreking

doolhof_Cov

De Betoverde doolhof

Uitgever:

Ravensburger

Leeftijd:

vanaf 8 jaar

Spelers:

1 - 4

Speelduur:

20 min

 

Thema

We gaan op zoek in een doolhof waar de gangen nooit hetzelfde zijn naar schatten: spoken, draken, kandelaars, ...

Het Spel

Het spelbord wordt in het midden van de tafel klaargelegd. Alle losse tegels worden op het spelbord gelegd, tussen de reeds vaste tegels. Elke speler ontvangt een aantal schatkaarten, neemt een pion in zijn kleur, plaatst deze in een van de hoeken, en de race kan beginnen.
In een spelbeurt verschuif je 1 tegeltje in een van de klommen of rijen van het spelbord, door een nieuwe tegel in te schuiven. Hierdoor tracht je een route te bouwen naar de schat die op jouw schatkaart staat. Vervolgens verplaats je je pion in de richting van de schat. De speler die als eerste al zijn schatten heeft bereikt wint het spel.

 

labyspel

 

Beoordeling

De Betoverde doolhof is een luchtig spel, maar enig inzicht en planning is toch wel gewenst. Je zal ook meermaals moeten anticiperen op de acties die de andere spelers hebben uitgevoerd. Het kan wel eens voorkomen dat de route die je aan het voorbereiden was, volledig wordt door elkaar gehaald door een van je tegenspelers. Het spel biedt daarom voor de klasgroep voldoende diepgang.

Dit spel functioneert voor ons als een leuke filler. (Een spel dat we spelen als er niet veel tijd is, of we iets willen spelen als we niet 100% geconcentreerd zijn)

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

Een spel dat ik reeds meerdere keren heb gebruikt in de klas. Een spel spelen in de klas doorbreekt het dagelijkse ritueel toch een beetje, voorwaarde is dan wel dat er toch een meerwaarde kan worden geboden door dit spel. De Betoverde doolhof slaagt hier naar mijn gevoel in, het plannen en anticiperen zijn zaken die voor mijn leerlingen een behoorlijke uitdaging bieden. Ik gebruikte het spel nu in de Halloween periode, omdat het aan dat thema toch enigszins te linken is. Als het benodigde inzicht en plannen een zware opdracht is voor een leerling spelen we dit niet met alle kaarten, we kunnen altijd nog een 2de spelletje spelen.
Ook sociale vaardigheden zijn belangrijk om in te oefenen vind ik. Hier denk ik dan vooral aan op je beurt wachten, omgaan met tegenslagen, leren volhouden.

15:18 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (2) | Tags: ravensburger |  Facebook |

Commentaren

dit is een heel fijn spel!

Gepost door: yenthe | 30-09-13

ik amuseer me dagelijks met dit spel ondanks ik al 20 jaar ben
x

Gepost door: liesje siaens | 30-09-13

De commentaren zijn gesloten.