26-11-09

Candy - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 candyBox

Candy

Uitgever:

Beleduc

Leeftijd:

4 - 99 jaar

Spelers:

1 - 8

Speelduur:

10-15 min
Een vooruitblik
Een spel met kleurrijke snoepjes, goed opletten en snel zijn is de boodschap !!!

Het spel voorziet 3 varianten om te spelen:

 CandySpel

Variant 1: Er wordt bepaald hoeveel snoepjes er moeten worden gevonden, de speler die als eerste dat aantal bereikt wint het spel. Een speelbeurt begint met het dobbelen met de 3 dobbelstenen. Alle spelers zoeken tegelijk naar een snoepje met dezelfde kleuren als de dobbelstenen. De speler die als eerste zo'n snoepje vindt legt het voor zich neer.

Variant 2: De snoepjes worden niet weggenomen, maar enkel aangewezen, en er wordt met een tijdslimiet gespeeld.

Variant 3: De snoepjes worden gelijkmatig verdeeld over de spelers. In je speelbeurt dobbel je, komt 1 van je snoepjes overeen met de dobbelsteenworp, mag je dit snoepje in het midden van de tafel leggen, de speler die als eerste al zijn snoepjes kwijt is wint. Er kan natuurlijk ook een aantal snoepjes of een tijdslimiet worden afgesproken.

14:18 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beleduc, -vaardigheidsspel |  Facebook |

25-11-09

Boomgaard - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 BoomgaardCov

Boomgaard

Uitgever:

Haba

Leeftijd:

3 - 6 jaar

Spelers:

2 - 8

Speelduur:

10-15 min
Een vooruitblik

Waarschijnlijk het meest bekende spel van Haba, dit Coöperatief spel dateert reeds van 1986. 

boomgaardspel

Het spelbord toont 4 fruitbomen (Appels, Peren, Krieken en Pruimen) die moeten worden geplukt, alvorens de raaf fruit komt stelen uit onze boomgaard. De dobbelsteen bepaald wat je in je speelbeurt mag doen, fruit plukken, of een puzzelstuk (van de Raaf) aanleggen. Is de puzzel van de Raaf compleet, dan is de Raaf in de boomgaard en verliezen de spelers. Dit is meteen ook het meest interessante aan dit spel, iedereen tracht samen zo snel mogelijk al het fruit te plukken, we winnen samen of verliezen samen.

14:23 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (2) | Tags: haba, -cooperatief spel |  Facebook |

24-11-09

Spel 2009

 

Niet te missen, komend weekend Spel 2009 Broechem:


sp09-3d-hoofding
Spel09 
Wanneer ?

Zaterdag 28 november 2009 - van 10u00 tot 19u00

Zondag 29 november 2009 - van 10u00 tot 17u30

Waar ?

Evenementenhal Den Boomgaard

Antwerpsesteenweg 57
B-2520 Broechem (Ranst)

Wat ?

 

Spelotheek
De indrukwekkende verzameling gezelschapsspellen van FORUM-Federatie vzw krijgt zoals altijd een centrale rol toebedeeld. Letterlijk honderden bord-, kaart-, dobbel- en andere spellen staan kosteloos ter beschikking aan de uitleenstand en kunnen naar hartelust uitgeprobeerd worden. 

Tweepersoonsspellen
Een geschikt spel voor twee spelers vinden, is niet altijd even evident. Om je daarbij te helpen, brengen we onze collectie tweepersoonsspellen tijdens Spel 2009 onder in een aparte afdeling. Ook de zgn. solitair-spellen, bedoeld om in je eentje te spelen, vind je hier. 

Kinderhoek
Bonte kleuren, grote speelstukken en kleine handjes. Dat zijn de kenmerken van onze populaire kinderhoek. Hier vind je alle spellen die speciaal voor kinderhanden gemaakt zijn. Onze spelcoaches helpen graag, maar vergeet niet dat spelen een gezinsactiviteit bij uitstek is: ouders en grootouders spelen daarom mee! 

Gouden Ludo 2009
In 2009 reiken we voor de eerste keer de Gouden Ludo uit, een onderscheiding voor het beste Nederlandstalige gezelschapsspel op de Vlaamse markt. Op dit spellenterras kan je onder begeleiding van een spelcoach kennis maken met zowel het winnende spel als met de andere spellen uit de eindronde. • www.goudenludo.be 

ImprESSENs
In oktober verzamelt de internationale spellenscène in het Duitse Essen voor Spiel, 's werelds grootste spellenbeurs voor particulieren. Alle nieuwe titels die daar verschijnen, kunnen we helaas niet in huis halen, maar op een apart spellenterras presenteren we je graag een aantal van onze impressies uit Essen. 

Hoeveel ?Individueel tarief
Het individueel tarief bedraagt € 1,50 per persoon per dag.
Voor kinderen tot en met 3 jaar is de toegang gratis. 

Gezinstarief
Het gezinstarief bedraagt € 4,00 per gezin per dag en is geldig voor alle personen wonende op hetzelfde adres, waarvan ten minste één volwassene. 

Groepstarief
Het groepstarief bedraagt € 1,00 per persoon per dag en is geldig voor groepen vanaf 10 personen die als dusdanig herkenbaar zijn en mits voorafgaande aanmelding. Bedoeld zijn spellenverenigingen, jeugdbewegingen, enz.
Meer Info: http://spel.forumfederatie.be/

17:12 Gepost door kinderspellen - in Spellennieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: -beurzen |  Facebook |

Day & Night - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 day_NightCover

Day & Night

Uitgever:

Smart Games

Leeftijd:

2 - 5 jaar

Spelers:

1

Speelduur:

10-15 min
Een vooruitblik

Een Puzzelspel. Day and Night is een spel voor 1 speler, de kleinsten zullen zeker af en toe wat hulp kunnen gebruiken. Ideaal om die momenten op te vullen wanneer je niet samen kan spelen.

day&Night-SPel

Het materiaal ziet er mooit uit, houten blokken, een houten plankje waar je op gaat puzzelen. Voor de jongsten wordt het gewoon een stapelspel, het boekje wordt niet gebruikt, de blokken over de stokjes krijgen zorgt voor een uitdaging.
De volgende stap zijn de "dag puzzels" in het boekje, nabouwen wat je op de foto ziet, en controleren of het klopt. Daarna komen de "nacht puzzels", hier zie je enkel de contouren van de te bouwen opdracht, bouwen en controleren, ...

12:29 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smart games, -vaardigheidsspel |  Facebook |

23-11-09

Picco Contrario - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 picco

Picco Contrario

Uitgever:

Selecta Spielzeug

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

15 min
Een vooruitblik

Een klein doosje met 20 kaartjes, het spel wordt gespeeld als een memoriespel, alleen worden er hier geen paartjes gezocht maar tegengestelden: (Grote) Olifant - (kleine) muis, (Warme) chocolademelk - (koud) ijs, enz. 

 

 piccospel

12:37 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: selecta spielzeug, -geheugenspel |  Facebook |

20-11-09

De Betoverde doolhof - Spelbespreking

doolhof_Cov

De Betoverde doolhof

Uitgever:

Ravensburger

Leeftijd:

vanaf 8 jaar

Spelers:

1 - 4

Speelduur:

20 min

 

Thema

We gaan op zoek in een doolhof waar de gangen nooit hetzelfde zijn naar schatten: spoken, draken, kandelaars, ...

Het Spel

Het spelbord wordt in het midden van de tafel klaargelegd. Alle losse tegels worden op het spelbord gelegd, tussen de reeds vaste tegels. Elke speler ontvangt een aantal schatkaarten, neemt een pion in zijn kleur, plaatst deze in een van de hoeken, en de race kan beginnen.
In een spelbeurt verschuif je 1 tegeltje in een van de klommen of rijen van het spelbord, door een nieuwe tegel in te schuiven. Hierdoor tracht je een route te bouwen naar de schat die op jouw schatkaart staat. Vervolgens verplaats je je pion in de richting van de schat. De speler die als eerste al zijn schatten heeft bereikt wint het spel.

 

labyspel

 

Beoordeling

De Betoverde doolhof is een luchtig spel, maar enig inzicht en planning is toch wel gewenst. Je zal ook meermaals moeten anticiperen op de acties die de andere spelers hebben uitgevoerd. Het kan wel eens voorkomen dat de route die je aan het voorbereiden was, volledig wordt door elkaar gehaald door een van je tegenspelers. Het spel biedt daarom voor de klasgroep voldoende diepgang.

Dit spel functioneert voor ons als een leuke filler. (Een spel dat we spelen als er niet veel tijd is, of we iets willen spelen als we niet 100% geconcentreerd zijn)

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

Een spel dat ik reeds meerdere keren heb gebruikt in de klas. Een spel spelen in de klas doorbreekt het dagelijkse ritueel toch een beetje, voorwaarde is dan wel dat er toch een meerwaarde kan worden geboden door dit spel. De Betoverde doolhof slaagt hier naar mijn gevoel in, het plannen en anticiperen zijn zaken die voor mijn leerlingen een behoorlijke uitdaging bieden. Ik gebruikte het spel nu in de Halloween periode, omdat het aan dat thema toch enigszins te linken is. Als het benodigde inzicht en plannen een zware opdracht is voor een leerling spelen we dit niet met alle kaarten, we kunnen altijd nog een 2de spelletje spelen.
Ook sociale vaardigheden zijn belangrijk om in te oefenen vind ik. Hier denk ik dan vooral aan op je beurt wachten, omgaan met tegenslagen, leren volhouden.

15:18 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (2) | Tags: ravensburger |  Facebook |

19-11-09

Pomela - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 pomela

Pomela

Uitgever:

Beleduc

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

1 - 6

Speelduur:

15 min
Een vooruitblik

Een behendigheidsspel waarin je appels gaat plukken. 

De appelboom wordt in het midden van de tafel klaargelegd, de appeltjes worden in de daarvoor voorziene openingen, en we kunnen van start gaan.
In de doos vind je ook een zandloper en 30 fiches (overwinningspunten), ik heb de regels nog niet kunnen bestuderen, maar was in de mogelijkheid de grote versie van dit spel even te testen op "Spiel 2009 in Essen".

 

22384

 

Je gaat aan de slag met 2 "vorkjes" waardoor dit voor de kleintjes een behoorlijke uitdaging biedt, linker en rechterhand, sturen een vorkje aan, plukken een appel, en laten deze in het mandje vallen. Je kan natuurlijk ook met z'n tweeen plukken, elke speler gebruikt dan 1 vorkje en samenwerken om te plukken wordt dan heel belangrijk. 

Leuk spelmateriaal, dat voldoende mogelijkheden biedt om samen gezellig "appeltjes te plukken". Op een speelse manier oog-hand coordinatie verbeteren.

12:40 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beleduc, -vaardigheidsspel |  Facebook |