21-12-09

Candy - Spelbespreking

 candyBox

Candy

Uitgever:

Beleduc

Leeftijd:

4 - 99 jaar

Spelers:

1 - 8

Speelduur:

10-15 min
Thema
Een spel met kleurrijke snoepjes !!!
Het spel
Het spel voorziet 3 varianten:

Variant 1: Er wordt bepaald hoeveel snoepjes er moeten worden gevonden, de speler die als eerste dat aantal bereikt wint het spel. Een speelbeurt begint met het dobbelen met de 3 dobbelstenen. Alle spelers zoeken tegelijk naar een snoepje met dezelfde kleuren als de dobbelstenen. De speler die als eerste zo'n snoepje vindt legt het voor zich neer.

Variant 2: De snoepjes worden niet weggenomen, maar enkel aangewezen, en er wordt met een tijdslimiet gespeeld.

Variant 3: De snoepjes worden gelijkmatig verdeeld over de spelers. In je speelbeurt dobbel je, komt 1 van je snoepjes overeen met de dobbelsteenworp, mag je dit snoepje in het midden van de tafel leggen, de speler die als eerste al zijn snoepjes kwijt is wint. Er kan natuurlijk ook een aantal snoepjes of een tijdslimiet worden afgesproken.

Beoordeling

Kleurrijk keurig materiaal, eenvoudige spelregels, je kan meteen aan de slag. We hebben hier zelf 2 varianten voor bedacht, aangezien de 3 kleuren toch behoorlijk moeilijk bleken te zijn, het gaat maar duurt lang, waardoor de interesse toch afneemt. We hebben de sneopjes met 3 kleuren achteraan van een stip voorzien, waardoor de snoepjes met 1 kleur en 2 kleuren makkelijk te onderschijden zijn. Dat levert volgende mogelijkheden op:

  1. 2 dobbelstenen, snoepjes met 1 en 2 kleuren om uit te kiezen, zelfde principe maar veel eenvoudiger, het aantal snoepjes is ook minder, dit lukt behoorlijk goed.

  2. 3 dobbelstenen, snoepjes met 1 en 2 kleuren om uit te kiezen, dat levert meerdere mogelijkheden op per worp.

Lotte's beoordeling

Lotte had het best moeilijk om de snoepjes te vinden. Het bijgeleverde matje ligt dan ook vol.

De 2 "eigen" varianten maakten het spel makkelijk speelbaar. Voorlopig spelen we met de 2 kleuren variant, af en toe eens testen met de 3 kleuren.

14:49 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (2) | Tags: beleduc, -vaardigheidsspel |  Facebook |

15-12-09

Dag sinterklaasje, Daaaaaaaaaag, Daaaaaaaaag

Tot vorig jaar bracht de sint me altijd wel een klein cadeautje mee, ik leefde dus toch met enige verwachting, en met mijn verlanglijstje open en bloot op tafel naar de komst van de Sint toe. Spijtig genoeg moest ik vaststellen dat er dit jaar geen cadeautje voor mij bijzat.  ... toch niet op het eerste gezicht.

De kids werden overstelpt met allerlei leuk speelgoed, en daar zaten toch wel wat bekende titels van spelletjes bij, het lijkt erop dat de Sint mijn tips ter harte heeft genomen.

Wat ik zelf aan de Sint heb overgehouden was een verkoudheid, die evolueerde naar een ontsteking van de sinussen en luchtwegen, tof cadeautje was dat niet. Ondertussen ben ik er weer grotendeels bovenop, en gaan we de gekregen spelletjes aan enkele testrondes onderwerpen, en onze bevindingen hier neerschrijven.

13:12 Gepost door kinderspellen - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: -algemeen |  Facebook |

03-12-09

Curli Kuller - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 curli_kuller_box

Curli Kuller

Uitgever:

Selecta Spielzeug

Leeftijd:

vanaf 4,5 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

20 min
Een vooruitblik

Het is weer eens zover, zoals elk jaar heeft boer Bertram de kleine pootplanten op zijn veld geplant. Hij heeft ook de vogelverschrikker opgesteld als bescherming tegen brutale vogels. Maar hij had beter aan de slakken kunnen denken. 

curli_kuller_popupBig

De omheining rond het veld wordt klaargezet, de vogelverschrikker komt in het midden van het veld, en alle plantjes er rond. 
In je speelbeurt neem je het houten plankje, plaats je je slak in de voorziene gleuf en laat deze er uitrollen richting jouw plantjes. Het is de bedoeling planten van jouw spelerskleur om te rollen. Alle omgerolde plantjes in jouw kleur leg je voor je neer, rol je plantjes van een andere kleur om, gaan die naar die speler. Als iemand de vogelverschrikker omrolt, krijgt hij niets.

Wie met zijn slak het eerst acht plantjes heeft bemachtigd, is winnaar.

10:01 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: selecta spielzeug, -vaardigheidsspel |  Facebook |

02-12-09

Neusbeer - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 NeusCov

Neusbeer

Uitgever:

Haba

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

10 min
Een vooruitblik

Een spel met beren en neuzen in allerlei kleuren.

De 8 gekleurde neuzen worden in een cirkel op tafel gelegd. De neusbeer wordt naast een willekeurige neus gezet en de neusbeerkaart wordt over een willekeurige neus gelegd. De andere berenkaarten worden geschud, en elke speler ontvangt er 6.

Je dobbelt, en verplaatst de neusbeer een overeenkomstig aantal stappen, de richting mag je kiezen. Kom je zo terecht bij een neus die dezelfde kleur heeft als een van je kaarten, dan mag je die kaart over de neus leggen. 
Komt de neusbeer, bij de neusbeerkaart , dan mag je geen kaart leggen, maar moet je de neusbeerkaart over een andere neus leggen.
De speler die als eerste al zijn kaarten heeft kunnen wegleggen wint het spel.

neus

De honingdruppel variant: (Variant voor oudere spelers) 
Elke speler ontvangt bij het begin van het spel 1 honingdruppel. Je kan nu een honingdruppel gebruiken om een berenkaart neer te leggen over een neus naast degene waar de neusbeer is terecht gekomen. Dit kan ook als een andere speler aan de beurt is. De honingdruppel wordt bij de neus gelegd. Komt de neusbeer bij een neus waar al honingdruppels liggen, mag je kiezen om een kaart te spelen, of de honingdruppels te nemen.

15:45 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: haba |  Facebook |

01-12-09

Een wereld vol avontuur - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 Avont_Box

Een wereld vol avontuur

Uitgever:

Haba

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

25 min
Een vooruitblik

Je gaat op avontuur: een reis door de jungle, op weg naar een vulkaan, een expeditie in Antarctica of toch maar dat ravijn oversteken.  

4 spellen in 1 doos, die je afzonderlijk kan spelen, of er 1 groot avontuur van kan maken.

 

Spel 1: Op reis door de jungle (Reactiespel)

Elke speler tracht te voorspellen wat het "orakel" gaat laten zien, door het verdekt uitspelen van twee kaarten. (Het orakel bevat 2 dobbelstenen met aan elke zijde een gekleurd aapje. Dan wordt het orakel krachtig geschud en goed zichtbaar neergezet.

Toont het orakel twee apen van dezelfde kleur, dan mag de speler die als eerste de aap van de bijbehorende kleur van het speelbord grijpt, mag zijn avonturier twee velden vooruit zetten. Alle anderen waren te langzaam en moeten blijven staan. Toont het orakel twee apen van verschillende kleuren dan, draaien alle spelers hun orakelkaarten om en vergelijken deze met de kleuren van de apen in het orakel. Is één van de kleuren juist, dan mag men zijn avonturier een veld vooruit zetten. Zijn allebei de kleuren juist, dan mag men zijn avonturier drie velden naar voren zetten. De speler die als eerst het Junglekamp bereikt wint het spel.

  AV_001

Spel 2: Expeditie in Antarctica (Memoriespel)

Elke speler vertrekt op een hoekveld, en tracht de iglo aan de overkant te bereiken, door van ijsschots naar ijsschots te springen. Bij het begin van je spelbeurt zet je de pinguïn bij jouw avonturier, nu ga je op zoek naar een ronde kaart met dezelfde afbeelding op de ijsschots voor je pinguïn. Als je de overeenkomstige ronde kaart hebt omgedraaid, mag je jouw pinguïn naar die ijsschots verplaatsen. Vervolgens beslis je zelf of je dit wil herhalen, draai je weer een afbeelding open die zich op de ijsschots voor de pinguïn bevindt dan mag je de pinguïn weer een ijsschots verder verplaatsen. dit mag je herhalen tot:

Je beslist om te stoppen, verplaats dan je avonturier naar de ijsschots waar de pinguïn staat of Je een foute tegel omdraait, dan is je beurt voorbij.

Er is een variant voor jongere spelers voorzien, waar al een aantal van de ronde kaarten worden opengelegd.

 

Spel 3: Hoog boven de afgrond (Dobbelspel)

De spelers proberen als eerste de overkant van de brug te bereiken. De brugwachter wordt klaargezet op de brug. De speler werpt in zijn beurt eerst met de dobbelsteen. Toont de dobbelsteen zwarte ogen dan tel je even uit waar je avonturier zou terecht komen, sommige van de balken in de brug moeten namelijk eerst worden hersteld alvorens je daarheen te kunnen verplaatsen, je hersteld dus de balk, of verplaatst je avonturier.

Toont de dobbelsteen groene ogen, dan wordt de brugwachter verplaatst. Als de brugwachter naar een balk wordt verplaatst waar 1 of meerdere avonturiers staan, dan vallen deze van de brug, en beginnen terug vooraan.

Ook hier is een variant voor jongere spelers voorzien, de brugwachter wordt dan niet gebruikt, zowel zwarte als groene ogen zorgen voor een verplaatsing van de eigen avonturier.


 
AV_002

Spel 4: Dwars door Vulkanië (Behendigheidsspel)

De avonturiers worden klaar gezet. De speler tracht in zijn beurt een waterdruppel in de vulkaan te schieten met een "katapult". Afhankelijk van waar de druppel terecht komt, wordt de avonturier een aantal velden verder op de weg geplaatst, de speler die als eerste door het land trekt wint het spel.

 

Spel 5: Het grote avontuur

De 4 spelborden worden aan elkaar gelegd (in een rij of een vierkant) Het beginbord moet de reis door de jungle zijn, aangezien er hier om ter snelst apen moeten worden gegrepen.

13:00 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (2) | Tags: haba, -vaardigheidsspel, -renspel, -geheugenspel |  Facebook |

Rik Muizenschrik - Spelbespreking

 

 RIK

Rik Muizenschrik

Uitgever:

Ravensburger

Leeftijd:

vanaf 5 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

15 min

 

Thema

Een spel met muizen, een kat en kaasje, ... 

Het Spel

Een speelbeurt begint met het werpen van de dobbelsteen. De worp bepaalt het aantal stappen dat jouw muis mag worden verzet. Sommige velden leveren je kaasjes op, bij sommige verlies je een kaasje. Op enkele velden staat een ladder, waarmee je bovenop de grote kaas kan klimmen, en door de gaten naar beneden glijden, om zo ergens willekeurig terecht te komen. Er is 1 veld waar de kat op staat afgebeeld, kom je hierop dan mag je "Rik (de kat)" verplaatsen naar een vrij te kiezen veld. De speler die op dat veld staat verliest een kaasje. De speler die als eerste 5 kaasjes heeft wint het spel.

 rikspel

Beoordeling

De aangeduide leeftijd is hier gewoon fout, Lotte speelt dit zonder enig probleem (3,5 jaar).  Een leuk vormgegeven ren-spel, met een "pestelement". De grote kaas waar je muis door de gaten kan glijden, de poes, de muizen en de kaasjes doen waarvoor ze gemaakt zijn, kids aantrekken. We hebben het spel nog niet zo lang, maar het komt wel regelmatig op tafel. Ideaal als snel spel voor het slapen gaan

Lotte's beoordeling

Het eerste spel zag ze niet welk voordeel de poes je kon opleveren, maar das ondertussen wel voorbij. Van zodra ze op het veld komt, gaat de poes naar een van de velden waar een andere muis staat. Ze weet perfect wat de tekeningen op de velden willen zeggen, en beheert de "Kaasjesbank". Dit spel speelt perfect voor haar leeftijd.

10:25 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ravensburger, -renspel |  Facebook |