29-04-10

Carcassonne Overzee - Spelbespreking (klassituatie)

carcOcover

Carcassonne Overzee

Uitgever:

999 Games

Leeftijd:

vanaf 12 jaar

Spelers:

2 - 5

Speelduur:

30 min

 

Thema

De inwoners van Carcassonne hebben nieuwe gebieden ontdekt, gebieden met gebergtes, grasvelden en meren,...

Het Spel

Carcassonne overzee, het kleine broertje van het bekende Carcassonne. Deze versie speelt toch net een beetje anders. 

Net zoals in het basisspel legen de spelers tegels aan, die zo een steeds groter wordend landschap vormen, na het correct aanleggen van een tegel, kunnen ze ervoor kiezen een horige te plaatsen, of terug te nemen, en daarvoor punten te ontvangen. De puntentelling is ook anders dan in het originele Carcassonne. Je hebt minder horigen ter beschikking, waardoor je af en toe een horige terug zal moeten nemen, uit een gebied dat nog niet is afgebouwd, en das jammer, want afgebouwde gebieden leveren natuurlijk meer punten op.

 

carcspel

Beoordeling

Carcassonne (het basisspel) is voor mij het spel geweest, dat deze hobby zowat heeft gestart. We speelden toen wel al eens een spelletje, maar niet in de mate dat we nu spelen. Avond na avond kwam het op tafel. Al snel gevolgd door enkele uitbreidingen, omdat het basisspel toch wel heel snel gespeeld was. Carcassonne Overzee is er later bijgekomen. Ik vond deze versie er eigenlijk het leukste uitzien. Overzee is naar mijn gevoel iets strategischer, je hebt minder horigen, je moet dus keuzes maken. Een spel dat vooral op tafel komt, als de tijd beperkt is, en we niet te hard willen denken 

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

Carcassonne Overzee ging heel wat moeilijker, ik heb de regels volledig aangepast om het speelbaar te maken met deze groep.  Per afgebouwd gebied, ontvingen ze 1 punt per tegel zonder rekening te houden met hoe en wat.  Op deze manier ging het wel.  Het aanpassen van de tegels ging niet altijd even vlot.  Het oordeel van de leerlingen tijdens het spel was duidelijk: een stom spel, veel te moeilijk.  Na afloop waren de reacties heel wat positiever, leuk spel, er werd zelfs gevraagd om het nog eens mee te brengen.

22:36 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 999 games |  Facebook |

Dier op Dier - Spelbespreking (klassituatie)

 

 dier op dier

Dier op Dier

Uitgever:

Haba

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

15 min

 

Opmerking

Dit spel werd reeds besproken & toegelicht op onze blog, hieronder volgt een beoordeling van het spel in een klassituatie.

De volledige beschrijving kan je hier terugvinden

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

De laatste lessen voor de vakantie probeer ik de leerstof wat aangenamer over te brengen, de doelen eens op een andere manier te bereiken.  deze keer heb ik voor gezelschapsspelletjes gekozen. 

We zijn begonnen met Dier op Dier, de leerlingen waren direct enthousiast over het gebruikte materiaal.  Ze probeerden direct te ontdekken welke dieren het waren, ze waren niet allemaal bekend.  Bij het eerste spel hadden we heel veel geluk, de krokodil werd regelmatig gegooid waardoor het stapelen niet echt moeilijk was.  Het tweede ging het al iets beter maar het derde spel konden we pas echt een spel noemen.  Buiten de algemene doelen van een spel spelen zoals op je beurt wachten, tegen je verlies kunnen werkten we hier vooral rond fijne motoriek.  het bleek niet altijd even gemakkelijk om te zien welk dier ze best konden plaatsen en het dan nog op de juiste manier te plaatsen.  voor sommigen was het echt heel moeilijk en na het derde spel was het dan ook beter om niet verder te gaan, maar het is zeker een spel dat ik nog ga gebruiken op school als tussendoortje.  De leerlingen waren bijzonder enthousiast, het doorgeven van een dier vonden ze supre en natuurlijk was de leerkracht daar elke keer de dupe van.

22:06 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: haba, -vaardigheidsspel |  Facebook |