11-05-10

Memoir '44 - Spelbespreking (klassituatie)

 memoir

Memoir '44

Uitgever:

Days of Wonder

Leeftijd:

vanaf 8 jaar

Spelers:

2 - 2 (tot 8 spelers dankzij de uitbreidingen)

Speelduur:

60 min

 

Thema

Een spel dat de je bekende veldslagen uit WOII laat herbeleven.

Het Spel

In de spelregels vind je een aantal scenario's die je kan gaan herbeleven, elk scenario is voorzien van beknopte achtergrondinfo over de veldslag en alle informatie om deze veldslag te herbeleven op het spelbord. Nadat je een scenario hebt gekozen, wordt het spelbord klaargelegd, en de nodige tereintegels op het bord geplaatst. Vervolgens worden de troepen op het bord geplaatst. De spelers ontvangen kaarten. en het spel kan beginnen. Door het spelen van kaarten kan de speler zijn eenheden verplaatsen en/of het vuur openen. De gevechten worden beslecht met dobbelstenen. Het spel bevat verschillende eenheden met verschillende eigenschappen i.v.m. verplaatsingen, schotafstand, ... Ook de verschillende terein soorten hebben verschillende eigenschappen, sommige terreinsoorten bieden verdediging, andere zijn moeilijker om je door te verplaatsen. De speler die als eerste de objectieven behaalt die zijn aangegeven in het scenario, wint het spel.

Memoir '44 heeft ondertussen tal van uitbreidingen, deze voegen extra terrein toe, nieuwe legers, vliegtuigjes, enz. Andere uitbreidingen laten het toe om gevechten op grote schaal te spelen, met meer dan 2 spelers.

 memoirGame

Beoordeling

Het thema heeft ons een beetje afgeschrikt, waardoor de aankoop van het spel steeds wat werd uitgesteld. Toen we het spel toch aan onze collectie hebben toegevoegd, waren we na een eerste spel allebei enthousiast. Het thema mag ons dan iets minder liggen, dit is gewoon een heel leuk spel. Je krijgt een hoop plastic soldaatjes, tanks, artillerie, zandzakjes, ... Het klaarzetten van het terrein en eenheden neemt wel even tijd in beslag. Het spel zelf speelt zeer vlot. Dit is zo'n spel dat ik mezelf nog vaak zie spelen, van zodra onze Xander op een leeftijd is gekomen dat het kan. Het geeft mij de mogelijkheid om met plastic soldaatjes te spelen, ... :)

Er zit natuurlijk wel een geluksfactor in het spel. Je trekt kaarten waarmee je je eenheden kan aansturen, sommige kaarten zijn beter dan andere, soms trek je kaarten die je niet optimaal kan benutten, maar dit heeft nog nooit een beslissende factor in het spel geweest. Daarnaast worden ook de gevechten beslist via dobbelstenen, ook dat zorgt natuurlijk voor een gelukselement. Ondanks deze geluksfactor, is dit toch vooral een tactisch spel, ga je aanvallen, verdedigen, welke eenheden ga je aansturen, wat levert je een goede positie op. 

Gezellig een potje oorlog voeren ... dan is dit een aanrader. 

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

Gespeeld met een leerling die veel interesse heeft ivm WO II.  Aangezien ik dit meestal met Christophe speel ken ik de regels niet helemaal, zeker niet die van alle verschillende obstakel. Maar dit was geen probleem, mijn leerling wist zonder het spel te kennen, perfect te vertellen wat kon en wat niet.  Hij vond het leuk om te spelen.  Al was het in het begin wel wat moeilijk voor hem om de regeltjes omtrent het dobbelen te begrijpen.  Hij was bijzonderl enthousiast over het speelmateriaal.

13:43 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: days of wonder |  Facebook |

Regenwormen - Spelbespreking (klassituatie)

 regenbox

Regenwormen

Uitgever:

999 Games

Leeftijd:

vanaf 8 jaar

Spelers:

2 - 7

Speelduur:

20 min

 

Thema

Regewormen

Het Spel

Leg alle stenen in volgorde open op tafel. De spelers trachten om beurt een zo hoog mogelijke waarde te dobbelen, en nemen de overeenkomstige steen. Hoe hoger de waarde op de steen, hoe meer wormen je daarmee verzameld. De speler die op het einde de meeste wormen in zijn bezit heeft, wint het spel. De stenen die je verzamelt, stapel je op elkaar, de bovenste steen van je stapeltje, kan worden afgenomen door een andere speler, als deze de waarde dobbelt die op jouw bovenste steen staat.

Het dobbelen dan, je werpt met alle dobbelstenen, en bepaalt vervolgens wat je wil overhouden, je kan juist 1 waarde behouden, (bv alle 4en of alle 3en of ...). Met de overige dobbeslstenen werp je opnieuw, let op, je mag geen dobbelstenen overhouden met een waarde die je bij je vorige worp reeds hebt behouden. (bv: in worp 1 heb je 3x5 opzij gelegd, je kan in worp 2 niet 2x5 daarbij leggen, je moet een andere waarde kiezen). Kan je niks meer opzij leggen, omdat je bij je laatste worp enkel waarden hebt gegooid die je voorheen al opzij had gelegd, dan is je beurt voorbij. Je verliest je bovenste steen, en de volgende speler is aan de beurt.

Om recht te hebben op een steen heb je bij elke worp minstens 1 regenworm nodig, de wormen vervangen de 6 op de dobbelsteen, en zijn 5 punten waard.

 Regenwormen-spel

Beoordeling

Een van de spelletjes dat regelmatig op tafel komt, uitermate geschikt als er nog wat tijd over is, je hoofd denken onmogelijk maakt, je bijna geen ruimte hebt om iets anders te spelen, de mensen waarmee je aan tafel zit niet van spellen houden (deze zullen ze vast wel leuk vinden), ...

Een aanrader, speelbaar voor en met iedereen.

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

Alle leerlingen waren enthousiast, het is een spel dat gemakkelijk gespeeld kan worden met leerlingen op verschillende niveaus zonder dat iemand er voordeel uithaalt.  De manier van spelen was snel duidelijk, het optellen ging vlot.  We hebben 40 min gespeeld met vier en het spel was nog niet gedaan.  Dit was vooral omdat er veel van elkaar werd weg genomen en omdat het in het begin ook wel even duurde om in de te schatten hoe het precies ging met het tellen.

13:00 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 999 games |  Facebook |

Euro Zakgeldspel - Spelbespreking (klassituatie)

 euroCover

Euro Zakgeldspel

Uitgever:

Jumbo

Leeftijd:

vanaf 8 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

30 min

 

Thema

Zakgeld, een ge-update versie bij de invoering van de Euro, ...

Het Spel

De doos vormt het spelbord,  Je spaart voor een fiets, maar zoals bij echt zakgeld geef je af en toe iets uit, en verdien je af en toe iets. De speler die als eerste iets koopt in de 4 winkeltjes, 10 Eur verzamelt en op het veld met de fiets komt wint het spel.

EuroSpel

Beoordeling

Dit is een van de spellen die vooral voor schooldoeleinden worden gebruikt, je leert speels omgaan met de Euro. Het spel doet het in een klassituatie ook perfect, iedereen vindt het leuk, en het is net educatief genoeg.

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

We speelden dit spel als inleiding op het thema zakgeld.  Was niet zo gemakkelijk als het lijkt en sommigen maakten er een probleem van dat er + 6 op de doos staat.  Het maken van keuzes, sparen of uitgeven was niet gemakkelijk, 1 was vooral bezig met sparen een andere met uitgeven.  Het teruggeven/wisselen wordt ingeoefend maar beperkt, ik ben dan de bank en vraag aan hen hoeveel ze terug moeten krijgen maar het belangrijkste vind ik het sparen of uitgeven en op welk moment in het spel.  De leerlingen zelf vonden het leuk om te doen.  Wat ze eigenlijk van de meeste spellen wel vinden, het is eens afwisseling in de gewone werkblaadjes.  We zouden meer moeten spelen en het niet altijd als extraatje bekijken.

12:27 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jumbo |  Facebook |