18-11-09

De prinses op de erwt - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 erwt_cov

De prinses op de erwt

Uitgever:

Haba

Leeftijd:

3 -12 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

10 min.
Een vooruitblik

Er was eens ...

…een prins die op zoek was naar een prinses. Hij reisde naar vele landen om de juiste vrouw te vinden. Op een avond werd er tijdens een vreselijk onweer aan de kasteelpoort geklopt. De koning liet de poort openen en buiten stond een meisje. Haar kleding en haren waren door de regen en de storm helemaal nat en verfomfaaid. Ze vertelde dat ze een heuse prinses was. Om dat na te gaan, maakte de wantrouwige koningin voor haar een heel bijzonder bed klaar. Op de bodem van het bed legde ze een erwt en stapelde er een heleboel matrassen op. Een echte prinses, dacht de koningin, zou wel merken dat er iets onder verstopt lag. De volgende dag werd aan het meisje gevraagd of ze goed had geslapen. “Heel slecht”, luidde haar antwoord. “Ik heb geen oog dicht gedaan omdat er in mijn bed iets heel erg hards aanwezig was.”

 erwt

Een Stapelspel, met een thema dat zeker de meisjes zal aanspreken, gebaseerd op het bekende sprookje van Hans Christian Andersen. Er zijn 2 niveaus voorzien om dit spel te spelen.

   

* Stapelen voor beginners: De erwt wordt in het midden van het bed  klaargelegd, de prinses wordt op het speelbord (met de blauwe zijde naar boven) gezet. Leg het beddengoed klaar, en we kunnen beginnen Je speelbeurt begint met het werpen van de dobbelsteen, de prinses wordt zoveel velden verzet. Het veld waarop je terecht komt bepaald wat je mag doen. Een dekentje bij stapelen, of eentje wegnemen. Lukt het om samen alles opgestapeld te krijgen, dan winnen we met z’n allen.  

 

* Stapelen voor profs: De erwt wordt in het midden van het bed klaargelegd, de prinses wordt op het speelbord (met de groene zijde naar boven) gezet. Elke speler krijgt een matras, een kussen en een deken van dezelfde kleur en legt deze voor zich neer. Een speelbeurt gaat als volgt. Je werpt met de dobbelsteen, en verzet de prinses. Het veld waarop je terecht komt bepaald wat je mag doen, matras, deken of kussen stapelen, iets willekeurig stapelen, of iets van de stapel weghalen. Valt de toren om, krijgt de speler die dit veroorzaakt, alles wat van het bed is gevallen. De speler die als eerste al zijn beddengoed kwijt is heeft gewonnen.

10:54 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (1) | Tags: haba, -vaardigheidsspel |  Facebook |

Liefste Sint, Beste Kerstman,

 

Liefste Sint, Beste Kerstman,

December doet binnenkort zijn intrede, een donkere, koude maand, waar de meeste kinderen blijkbaar toch naar uitkijken. Zou het de kerstvakantie zijn? Misschien de gezellige sfeer rond opgesmukte kerstbomen, kaarsjes, warme chocolademelk, enz. Het speelt waarschijnlijk allemaal wel mee, maar ik vermoed dat jullie verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de voorliefde van kinderen voor de decembermaand.

Jullie zijn vast al begonnen met de nodige voorbereidingen, wij hebben besloten jullie een handje te helpen. We zijn op zoek gegaan naar leuke spellen. Want wat is er nu leuker dan gezellig rond de tafel, samen met de kids een spelletje te spelen.  We stellen de komende dagen enkele spellen kort aan jullie voor, aan jullie de eer om vele kinderen hiermee blij te maken.

Als jullie binnenkort weer op pad gaan om alle kinderen te voorzien van leuks en lekker te voorzien, vergeet dan ook de papa’ en de mama’s niet. Ook zij verdienen een cadeautje, ik hoop dat jullie hier rekening mee houden. Een “Gezellig Gezinspakket” voor elke papa en mama.

Wat bevat dat “Gezellig Gezinspakket”:

  • Enkele dosissen Instant Energie: Zeker weten dat deze bijzonder nuttig zijn met die kleine spruiten in huis.

  • Enkele porties Instant Geduld: Uit ondervinding sprekend, heb je nooit teveel geduld.

  • Tijd, Tijd en Tijd: om samen te spelen, te knuffelen, te praten, te stoeien, …

We geven vandaag alvast een van onze spellentips mee voor jullie, veel leesplezier.

De Mama en Papa van Xander en Lotte

10:37 Gepost door kinderspellen - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-11-09

Rupsje Smulgraag - Spelbespreking

 

 rupsjeSmulgraagCov

Rupsje Smulgraag

Uitgever:

Ravensburger

Leeftijd:

vanaf 3 jaar

Spelers:

1 - 4

Speelduur:

15 min

 

Thema

Rupsje smulgraag, zo'n naam krijg je niet zomaar natuurlijk. Onze rups smult graag van de lekkere groenten en het fruit.

Het Spel

De 12 grote ronde groenten- en fruit kaarten worden verspreid, onze rups wordt klaargezet, en we kunnen beginnen. Rupsje smulgraag bestaat uit 7 delen, het hoofd en 6 verschillend gekleurde stukken van het lichaam. Elke van deze kleuren komt overeen met een kant van de dobbelsteen. 

rupsjeSmulgraag

Een spelbeurt verloopt als volgt, je werpt met de dobbelsteen, je legt het hoofdje van onze rups even opzij en dan neem je de stukken van het lichaam achteraan, en verplaatst deze naar de voorkant van de rups, dit doe je tot je de kleur van het lichaam bereikt dat overeenkomt met wat je geworpen hebt met de dobbelsteen. Zo kruipt de rups verder richting groenten- en fruitkaarten. De stukken van het lichaam van de rups zijn gebogen, waardoor je bij het plaatsen de richting een beetje kan bijsturen. Elke groenten- of fruitkaart waar onze rups overkruipt of aan raakt, zijn voor de speler die aan de beurt is. Het spel eindigt als alle openliggende kaarten op zijn. De speler die de meeste kaarten verzamelt wint het spel

Beoordeling

Naar mijn mening een heel goed "introductiespel", dobbelen, actie uitvoeren, beurt afwachten, voor de allerkleinsten zijn dat allemaal zaken die ze "moeten" leren. Dit spel is een van de eerste spellen die we met Lotte speelden. De leeftijdsindicatie had naar mijn gevoel lager gemogen, we spelen dit zeker al vanaf haar 2,5 zonder probleem. Leuk, stevig en kleurrijk spelmateriaal. Als je geen grote tafel ter beschikking hebt, kan je het spel ook op de grond spelen. Het is aan te raden de kaarten niet te dicht bij elkaar te leggen, een beetje kruipen alvorens de volgende kaart te pakken te krijgen is leuker voor onze rups.  

Lotte's beoordeling

Dit spel is ondertussen een beetje in de vergetelheid geraakt, een van de eerste spellen dat ze speelde, en dikwijls met eigen interpretatie van de regels. Deze werd "destijds" bijna dagelijks gespeeld, ook alleen speelde ze hiermee. Lotte was bijzonder snel in het herkennen en benoemen van kleuren, een stukje daarvan hebben we te danken aan dit spel.

12:02 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ravensburger |  Facebook |

05-11-09

Carcassonne Junior - Spelbespreking

 

 carc

Carcassonne Junior

Uitgever:

999 Games

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

10 min

 

Thema

‘s Avonds komen alle kinderen moe, maar met een boel goede ervaringen van een lange dag naar huis. Bij een bont feest met lekkernijen uit de omgeving van Carcassonne zetten de kinderen, ouders en grootouders zich bij elkaar om het kampvuur. De ouderen vertellen verhalen over ridders, feeën en draken terwijl de kinderen gespannen luisteren. Ze dromen van vervlogen tijden en hopen deze spannende avonturen zelf te beleven. De meeste kinderen slapen inmiddels en de dieren zitten weer in hun hokken en genieten van de rust. De dieren die niet gevangen zijn, komen ’s avond moe terug bij de rest van de dieren. De kinderen van Carcassonne zorgen immers goed voor hun schapen, honden, katten, kippen, …

Carcassonne-Junior-spel

Het Spel

Het spel bevat 36 stevige grote kartonnen tegels, en 32 houten poppetjes (8 per kleur). Er wordt een tegel opengelegd op tafel, en het spel kan beginnen. Elke speler plaatst eerst een nieuwe tegel aan de reeds openliggende tegels, wordt daarmee een weg afgebouwd, dan mogen de spelers die kindjes hebben op die afgebouwde weg, daar hun poppetjes op plaatsen. De speler die als eerste al zijn poppetjes geplaatst heeft wint het spel.

Beoordeling

Voor ons was carcassonne (het gewone basisspel) een van de spellen die ons bij de hobby van het bordspellen spelen bracht. De aankoop van de junior versie kon dus niet lang uitblijven. de tegels en poppetjes zijn heel leuk, enkele tegels zorgen voor wat onduidelijkheid over het al dan niet afgebouwd zijn van een weg, dat is spijtig, voor dit spel, en de enige opmerking die ik kan geven.

Lotte's beoordeling

Ze is nog te klein voor dit spel, het afbouwen van wegen vraagt nog te veel inzicht en planning, dat lukt nog niet. We spelen dit met haar, maar het plaatsen van poppetjes gebeurt bij ons gewoon als er een kindje op de tegel staat, ook al is de weg niet afgebouwd. Deze manier vormt geen probleem, maar biedt natuurlijk niet de uitdaging die het spel kan bieden. Eentje om binnen een half jaartje nog eens te testen.

12:44 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 999 games |  Facebook |

Gelukseendjes - Spelbespreking

 

 gelukseendjes

Gelukseendjes

Uitgever:

MB (Hasbro)

Leeftijd:

vanaf 3 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

10 min

 

Thema

4 eendenfamilies wonen rond dezelfde vijver, 's avonds als het donker wordt kwaken de mama en papa eendjes om hun kroost terug te vinden, jij mag helpen om de kleintjes terug bij hun mama en papa te krijgen.

Het Spel

Het "spelbord" stelt de vijver voor waar de eendjes in zwemmen. Alle eendjes worden in de vijver gezet, de oeverkaarten (in 4 kleuren) worden klaar gelegd. Iedere speler neemt een eendje, kijkt aan de onderkant of het eendje dezelfde kleur heeft dan hun oeverkaart, als dat zo is wordt het eendje op de oeverkaart geplaatst, anders gaat het terug de vijver in. De speler die als eerst alle eendjes op zijn oeverkaart kan plaatsen wint het spel. De grote knop in het midden van de vijver, zet de vijver in "werking" waardoor de eendjes gaan rondzwemmen.

eendjes
 

Dit spel werd ondertussen opnieuw uitgebracht, de kleuren zijn nu als vormen aangebracht onderaan de eendjes (elke kleur een andere vorm). 

Beoordeling

Een geanimeerd memoriespel, onze bespreking is gebaseerd op de originele uitgave van het spel (dus zonder de vormen).

De kleine plastic eendjes hebben een enorme aantrekkingskracht, het spel is bijzonder leuk uitgevoerd, de eendjes zwemmen rond, en kwaken er ondertussen behoorlijk op los. Een leuk memoriespel waar de posities van de eendjes voortdurend wijzigt. Het begeleidende kwaakgeluid is volgens mij overdreven, ik vermoed dat je hiermee alle bewoners van een eendenkwekerij (als die bestaan) de stuipen op het lijf kan jagen. Het geluid dat hier onophoudelijk geproduceerd wordt is voor mij behoorlijk storend. 

Kortom leuk spel, mooi vormgegeven met veel te veel lawaai !!!

Lotte's beoordeling

In tegenstelling tot wat ik van het gekwaak vind, zijn onze kids (allebei) hier blijkbaar dol op. Dit is dus een spel dat uit de kast komt om te spelen, maar daarna ook weer zo snel mogelijk wordt opgeborgen. 12 eendjes zorgen ervoor dat de memorie uitdaging te doen is. Sommige van de kaartvarianten van memoriespellen hebben algauw een heleboel kaartjes, teveel is te moeilijk.

11:54 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hasbro mb, -geheugenspel |  Facebook |

04-11-09

De Blije Boerderij - Spelbespreking

 

 boerdrijcover

De Blije Boerderij

Uitgever:

MB (Hasbro)

Leeftijd:

vanaf 3 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

10 min

 

Thema

De dieren op de boerderij zijn hun kleintjes kwijt, ze hebben zich verstopt in de hooibergen. Help je mee om ze te zoeken?

Het Spel

Op het spelbord zijn 11 plaatsen voorzien om de hooibergen te plaatsen, onder 10 van de hooibergen zit 1 van de kleintjes verstopt, 2 kleintjes per dier (Varken, Kip, Paard, schaap en koe) en onder 1 hooiberg zit een bel. Op het spelbord wordt vervolgens een "loopplank" geplaatst voor de ingang van de stal. Het spel werkt op batterijen, die onderin de loopbrug worden geplaatst.

boerderij

1 van de moederdieren wordt op de loopbrug geplaatst, hierdoor weerklinkt het typische geluid van dit dier, een paard hinnikt, een kip kakelt, ... het is dan de bedoeling om een van de kleintjes te vinden. De speler neemt daarvoor een hooiberg, en plaatst deze vervolgens op de loopbrug, en dan weerklinkt het geluid van het jong, als deze overeenkomt met het moederdier, scoor je. anders gaat de hooistapel weer terug op zijn plaats. Heb je de bel gekozen heb je pech, dan is je beurt over.

Beoordeling

Memorie spellen zijn er in alle kleuren en maten, voor kleuters is dit type spel waarschijnlijk het meest aangeboden, en is ook perfect speelbaar. De toegevoegde waarde van het spel zit hem hier in het herkennen van de dierengeluiden en het linken aan de geluiden van de kleintjes. De diertjes zien er leuk uit, de kleintjes zijn kartonnen fiches die onder de hooibergen zitten, het materiaal is zeer aantrekkelijk voor kleuters.  De leeftijd voor de doelgroep is naar mijn aanvoelen beperkt. Belangrijk om te vermelden vind ik dat de geluidjes die door dit spel worden geproduceerd niet storend zijn, ik heb wel anders geweten, maar daarover in een volgende review meer. 

Lotte's beoordeling

Leuke diertjes, leuke geluidjes, en dat in een spel gegoten zorgt voor meer dan voldoende aantrekkingskracht voor deze doelgroep. Nog een spel dat regelmatig uit de kast komt. Het is voor haar duidelijk leuker een "geanimeerde" memorie variant te spelen dan de klassieke kaartjes memorie. Een aanrader voor de kleintjes, voorlopig doet het spel het hier meer dan behoorlijk.

 

21:10 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hasbro mb, -geheugenspel |  Facebook |