15-03-10

Day & Night - Spelbespreking

 

 dayNightCOver

Day & Night

Uitgever:

Smart Games 

Leeftijd:

vanaf 2 jaar

Spelers:

1

Speelduur:

... min

 

Thema

Dag en nacht, huisje, boompje, kindje

Het Spel

Een puzzelspel.

Kies een opdracht uit het opdrachtenboekje, Leg het plankje met 3 houten staven goed voor je neer, en bouw met de blokken de opdracht na. Het opdrachtenboekje is voorzien van tal van opdrachten in 4 categorieën. Een deel van de opdrachten zijn dag-opdrachten, waar je de blokken duidelijk herkent in de opdracht, maar rekening moet houden met de asymmetrie van sommige blokken. Een ander deel de nacht opdrachten, waar je enkel het silhouet als opdracht krijgt, en dat moet gaan nabouwen met de blokken. 

DayNightSpel

Beoordeling

Ik wil beginnen met een klein punt van kritiek, de doos, de doos heeft een open voorzijde, spijtig, de doos van Camelot Jr. was perfect, ...

Alweer keurig materiaal, de blokken zijn fantastisch, mooie kleurtjes, leuke vormen. Zowel het plankje als de blokken hebben al heel wat moeten doorstaan, gelukkig is het materiaal daarop voorzien. Ik vermoedde dat deze veel eenvoudiger zou zijn dan Camelot Jr. maar door de oplopende moeilijkheid van de opdrachten kan ze hier nog wel even verder mee. Dit spel is een hit voor zowel Lotte als Xander.

Lotte's beoordeling

Lotte's enthousiasme (Camelot Jr.) zorgde voor de aankoop van 2 extra Smart spellen, dit is er een van, de andere (Castle Logix) krijgt ze voor haar verjaardag (5 April wordt ze 4).

De oranje cilinder waar boven en onderzijde verschillend zijn, en het asymmetrische gezichtje, zorgen ervoor dat er soms toch een foutje wordt gemaakt.

Xander's beoordeling

Een primeur, het eerste spel waar we een beoordeling geven vanuit onze jongste spruit.

Xander wordt 2 in juni, hij stapelt graag, maar is nogal destructief. Tijdens onze week vakantie ging hij dit spel elke morgen uit de kast halen. De blokken er allemaal af , en terug erop zetten. en dat opnieuw en opnieuw, ...  Een dikke duim voor Day & Night !

16:30 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smart games, -vaardigheidsspel |  Facebook |

Gulo Gulo - Spelbespreking

 

 gulo_cover

Gulo Gulo

Uitgever:

Zoch Verlag / Rio Grande Games 

Leeftijd:

vanaf 5 jaar

Spelers:

2 - 6

Speelduur:

20 min

 

Thema

De kleine Gulo gulo (veelvraat) is gevangen genomen door mevrouw gier. De hele familie van gulo gulo's gaat aan de slag om het jong te bevrijden.

Het Spel

Een spel voor spelers met kleine handjes en behendige vingertjes. 

 

Het nest wordt gevuld met de eieren en klaargezet. De alarmstok wordt in het nest geplaatst. De tegels worden als kronkelende weg richting nest neergelegd. De Gulo's staan aan het begin van de weg.

In je speelbeurt kan je ervoor kiezen je gulo gulo te verplaatsen naar een openliggende tegel, of een nieuwe tegel open te draaien. Je mag je gulo gulo verplaatsen als je erin slaagt een ei te stelen uit het nest, zonder dat je daarbij het alarm laat afgaan in de overeenkomstige kleur met de tegel waar je naartoe wil verplaatsen. 

De speler die als eerste de tegel met de kleine gulo gulo bereikt, door een paars ei uit het nest te roven wint het spel.

 

Gulo_spel

Beoordeling

Keurig materiaal, stevige kartonnen tegels, kleurrijke houten eitjes, ... 

Een spel waar zowel jong en oud plezier aan kunnen beleven, en kleine vingertjes echt een voordeel zijn. 

Het wordt spannend, de kleine vingers van de kids, tegen de fijne motoriek van de volwassenen.

De leeftijdsindicatie is naar mijn aanvoelen fout, 3,5 jaar kan zeker, van zodra de kleuren een beetje gekend zijn, is dit spel volgens mij speelbaar.

Lotte's beoordeling

Een van de Gulo Gulo's is roze, dat is dus meteen de hare. Het gepriegel met de eitjes, vrolijke kleurtjes, de speelstukken, het materiaal zorgt ervoor dat je dit spel graag wil spelen.

Lotte is bijna 4 en dit spel levert weinig problemen op, misschien af en toe iets voorzichtiger zijn bij het nemen van een eitje, maar haar kleine vingers zijn hier overduidelijk in het voordeel.

15:41 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zoch, -vaardigheidsspel |  Facebook |

03-03-10

Camelot Jr - Spelbespreking

 

 camelotJr

Camelot Jr

Uitgever:

Smart 

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

1

Speelduur:

... min

 

Thema

De prins tracht bij zijn prinses te geraken. 

Het Spel

Een boekje met tal van opdrachten, mooi opgedeeld per niveau, geeft je verschillende startsituaties. Om het spel te beginnen bouw je een van die startsituaties op het plankje, en tracht je vervolgens met de aangegeven blokken een weg te creëren van de prins naar de prinses.

camelotJr-Spel

Beoordeling

Of we dit echt als een gezelschapsspel kunnen categoriseren laat ik hier terzijde, maar het is voor mij een van de beste puzzelspellen. Het materiaal is mooi en degelijk, en weerstaat zonder problemen de soms destructieve kleuterhandjes. Na een korte introductie kunnen de kids aan de slag. Een spel voor 1 persoon, soms is dat ook wel eens nuttig.

Lotte's beoordeling

Lotte puzzelt graag, en Lotte speelt graag spelletjes, ik had dus wel wat enthousiasme verwacht, maar dit spel slaagde erin mijn verwachtingen nog te overtreffen. Tijdens onze week vakantie is dit dagelijks uit de kast gekomen. Zelfs het opruimen, in de overigens perfecte inlay, lijkt een deel van het spel te zijn. Puzzelen, en vervolgens met de woorden "nu ga ik een moeilijke doen" aan de volgende puzzel beginnen. Een echte aanrader voor kleuters die graag puzzelen.

11:06 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (3) | Tags: smart games, -vaardigheidsspel |  Facebook |

26-01-10

Lego Junior Builder - Spelbespreking

 

 55751586_1

Lego Junior Builder

Uitgever:

Lego

Leeftijd:

vanaf 3 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

20 min

 

Thema

Dieren bouwen met duplo's 

Het Spel

Het spelbord wordt klaargelegd, de duplo's worden op het bord geplaatst, de kaartjes rond het bord. Elke speler ontvangt een bouwbordje, en we kunnen beginnen.

LJBSpel

In een speelbeurt draai je een kaartje om, staat er op het kaartje een blok afgebeeld die je nodig hebt om jouw dier te bouwen, mag je de blok nemen en bouwen, zoniet wordt het kaartje terug omgedraaid. En gaat de beurt naar de volgende speler.

Beoordeling

Een eenvoudig spel, alles klaarzetten en je kan aan de slag. Ik ben altijd een fan geweest (nu eigenlijk nog steeds) van lego. Een memoryvariant waarbij je toch voldoende met andere zaken bezig bent, wat het voor mij leuk maakt om deze mee te spelen. Naar mijn gevoel een aanrader voor kleuters.

Lotte's beoordeling

Geheugenspellen doen het voor kleuters, zowat de helft (als het niet meer is) van de spellen die we hebben voor Lotte hebben wel een geheugenspel element. Dit spel onderscheidt zich echter door het te combineren met de duplo's en het bouwen van eenvoudige diertjes hiermee.

10:54 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lego spiele, -vaardigheidsspel, -geheugenspel |  Facebook |

11-01-10

Top 5 - 2009

2009 is alweer voorbij, de ideale moment om een top5 te publiceren. Een top 5 van spellen die dit jaar voor ons Lotte het meeste spelplezier hebben opgeleverd.

1Kinderen van Catan
(999 Games)
Een ren/verzamelspel
Spelbespreking
2Spokentrap
(Drei Magier Spiele)
Een ren/memoriespel
Spelbespreking
3Rik Muizenschrik
(Ravensburger)
Een ren/verzamelspel
Spelbespreking
4Candy
(Beleduc)

Een dobbel/verzamelspel, om de kleurenkennis aan te scherpen Spelbespreking

5Een wereld vol Avontuur
(Haba)
Een spellencollectie met onder andere een memoriespel, reactiespel, dobbelspel, en een behendigheidsspel.
Vooruitblik

Het wordt weer dringend tijd om alle spelletjes die de Sint gebracht heeft, en onder de kerstboom vandaan zijn gehaald aan een aantal spelbeurten te onderwerpen.

Wij wensen iedereen alvast een jaar vol spelplezier !!!

23:51 Gepost door kinderspellen - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 999 games, ravensburger, haba, drei magier spiele, beleduc, -algemeen |  Facebook |

21-12-09

Candy - Spelbespreking

 candyBox

Candy

Uitgever:

Beleduc

Leeftijd:

4 - 99 jaar

Spelers:

1 - 8

Speelduur:

10-15 min
Thema
Een spel met kleurrijke snoepjes !!!
Het spel
Het spel voorziet 3 varianten:

Variant 1: Er wordt bepaald hoeveel snoepjes er moeten worden gevonden, de speler die als eerste dat aantal bereikt wint het spel. Een speelbeurt begint met het dobbelen met de 3 dobbelstenen. Alle spelers zoeken tegelijk naar een snoepje met dezelfde kleuren als de dobbelstenen. De speler die als eerste zo'n snoepje vindt legt het voor zich neer.

Variant 2: De snoepjes worden niet weggenomen, maar enkel aangewezen, en er wordt met een tijdslimiet gespeeld.

Variant 3: De snoepjes worden gelijkmatig verdeeld over de spelers. In je speelbeurt dobbel je, komt 1 van je snoepjes overeen met de dobbelsteenworp, mag je dit snoepje in het midden van de tafel leggen, de speler die als eerste al zijn snoepjes kwijt is wint. Er kan natuurlijk ook een aantal snoepjes of een tijdslimiet worden afgesproken.

Beoordeling

Kleurrijk keurig materiaal, eenvoudige spelregels, je kan meteen aan de slag. We hebben hier zelf 2 varianten voor bedacht, aangezien de 3 kleuren toch behoorlijk moeilijk bleken te zijn, het gaat maar duurt lang, waardoor de interesse toch afneemt. We hebben de sneopjes met 3 kleuren achteraan van een stip voorzien, waardoor de snoepjes met 1 kleur en 2 kleuren makkelijk te onderschijden zijn. Dat levert volgende mogelijkheden op:

  1. 2 dobbelstenen, snoepjes met 1 en 2 kleuren om uit te kiezen, zelfde principe maar veel eenvoudiger, het aantal snoepjes is ook minder, dit lukt behoorlijk goed.

  2. 3 dobbelstenen, snoepjes met 1 en 2 kleuren om uit te kiezen, dat levert meerdere mogelijkheden op per worp.

Lotte's beoordeling

Lotte had het best moeilijk om de snoepjes te vinden. Het bijgeleverde matje ligt dan ook vol.

De 2 "eigen" varianten maakten het spel makkelijk speelbaar. Voorlopig spelen we met de 2 kleuren variant, af en toe eens testen met de 3 kleuren.

14:49 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (2) | Tags: beleduc, -vaardigheidsspel |  Facebook |

15-12-09

Dag sinterklaasje, Daaaaaaaaaag, Daaaaaaaaag

Tot vorig jaar bracht de sint me altijd wel een klein cadeautje mee, ik leefde dus toch met enige verwachting, en met mijn verlanglijstje open en bloot op tafel naar de komst van de Sint toe. Spijtig genoeg moest ik vaststellen dat er dit jaar geen cadeautje voor mij bijzat.  ... toch niet op het eerste gezicht.

De kids werden overstelpt met allerlei leuk speelgoed, en daar zaten toch wel wat bekende titels van spelletjes bij, het lijkt erop dat de Sint mijn tips ter harte heeft genomen.

Wat ik zelf aan de Sint heb overgehouden was een verkoudheid, die evolueerde naar een ontsteking van de sinussen en luchtwegen, tof cadeautje was dat niet. Ondertussen ben ik er weer grotendeels bovenop, en gaan we de gekregen spelletjes aan enkele testrondes onderwerpen, en onze bevindingen hier neerschrijven.

13:12 Gepost door kinderspellen - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: -algemeen |  Facebook |