03-12-09

Curli Kuller - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 curli_kuller_box

Curli Kuller

Uitgever:

Selecta Spielzeug

Leeftijd:

vanaf 4,5 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

20 min
Een vooruitblik

Het is weer eens zover, zoals elk jaar heeft boer Bertram de kleine pootplanten op zijn veld geplant. Hij heeft ook de vogelverschrikker opgesteld als bescherming tegen brutale vogels. Maar hij had beter aan de slakken kunnen denken. 

curli_kuller_popupBig

De omheining rond het veld wordt klaargezet, de vogelverschrikker komt in het midden van het veld, en alle plantjes er rond. 
In je speelbeurt neem je het houten plankje, plaats je je slak in de voorziene gleuf en laat deze er uitrollen richting jouw plantjes. Het is de bedoeling planten van jouw spelerskleur om te rollen. Alle omgerolde plantjes in jouw kleur leg je voor je neer, rol je plantjes van een andere kleur om, gaan die naar die speler. Als iemand de vogelverschrikker omrolt, krijgt hij niets.

Wie met zijn slak het eerst acht plantjes heeft bemachtigd, is winnaar.

10:01 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: selecta spielzeug, -vaardigheidsspel |  Facebook |

02-12-09

Neusbeer - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 NeusCov

Neusbeer

Uitgever:

Haba

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

10 min
Een vooruitblik

Een spel met beren en neuzen in allerlei kleuren.

De 8 gekleurde neuzen worden in een cirkel op tafel gelegd. De neusbeer wordt naast een willekeurige neus gezet en de neusbeerkaart wordt over een willekeurige neus gelegd. De andere berenkaarten worden geschud, en elke speler ontvangt er 6.

Je dobbelt, en verplaatst de neusbeer een overeenkomstig aantal stappen, de richting mag je kiezen. Kom je zo terecht bij een neus die dezelfde kleur heeft als een van je kaarten, dan mag je die kaart over de neus leggen. 
Komt de neusbeer, bij de neusbeerkaart , dan mag je geen kaart leggen, maar moet je de neusbeerkaart over een andere neus leggen.
De speler die als eerste al zijn kaarten heeft kunnen wegleggen wint het spel.

neus

De honingdruppel variant: (Variant voor oudere spelers) 
Elke speler ontvangt bij het begin van het spel 1 honingdruppel. Je kan nu een honingdruppel gebruiken om een berenkaart neer te leggen over een neus naast degene waar de neusbeer is terecht gekomen. Dit kan ook als een andere speler aan de beurt is. De honingdruppel wordt bij de neus gelegd. Komt de neusbeer bij een neus waar al honingdruppels liggen, mag je kiezen om een kaart te spelen, of de honingdruppels te nemen.

15:45 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: haba |  Facebook |

01-12-09

Een wereld vol avontuur - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 Avont_Box

Een wereld vol avontuur

Uitgever:

Haba

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

25 min
Een vooruitblik

Je gaat op avontuur: een reis door de jungle, op weg naar een vulkaan, een expeditie in Antarctica of toch maar dat ravijn oversteken.  

4 spellen in 1 doos, die je afzonderlijk kan spelen, of er 1 groot avontuur van kan maken.

 

Spel 1: Op reis door de jungle (Reactiespel)

Elke speler tracht te voorspellen wat het "orakel" gaat laten zien, door het verdekt uitspelen van twee kaarten. (Het orakel bevat 2 dobbelstenen met aan elke zijde een gekleurd aapje. Dan wordt het orakel krachtig geschud en goed zichtbaar neergezet.

Toont het orakel twee apen van dezelfde kleur, dan mag de speler die als eerste de aap van de bijbehorende kleur van het speelbord grijpt, mag zijn avonturier twee velden vooruit zetten. Alle anderen waren te langzaam en moeten blijven staan. Toont het orakel twee apen van verschillende kleuren dan, draaien alle spelers hun orakelkaarten om en vergelijken deze met de kleuren van de apen in het orakel. Is één van de kleuren juist, dan mag men zijn avonturier een veld vooruit zetten. Zijn allebei de kleuren juist, dan mag men zijn avonturier drie velden naar voren zetten. De speler die als eerst het Junglekamp bereikt wint het spel.

  AV_001

Spel 2: Expeditie in Antarctica (Memoriespel)

Elke speler vertrekt op een hoekveld, en tracht de iglo aan de overkant te bereiken, door van ijsschots naar ijsschots te springen. Bij het begin van je spelbeurt zet je de pinguïn bij jouw avonturier, nu ga je op zoek naar een ronde kaart met dezelfde afbeelding op de ijsschots voor je pinguïn. Als je de overeenkomstige ronde kaart hebt omgedraaid, mag je jouw pinguïn naar die ijsschots verplaatsen. Vervolgens beslis je zelf of je dit wil herhalen, draai je weer een afbeelding open die zich op de ijsschots voor de pinguïn bevindt dan mag je de pinguïn weer een ijsschots verder verplaatsen. dit mag je herhalen tot:

Je beslist om te stoppen, verplaats dan je avonturier naar de ijsschots waar de pinguïn staat of Je een foute tegel omdraait, dan is je beurt voorbij.

Er is een variant voor jongere spelers voorzien, waar al een aantal van de ronde kaarten worden opengelegd.

 

Spel 3: Hoog boven de afgrond (Dobbelspel)

De spelers proberen als eerste de overkant van de brug te bereiken. De brugwachter wordt klaargezet op de brug. De speler werpt in zijn beurt eerst met de dobbelsteen. Toont de dobbelsteen zwarte ogen dan tel je even uit waar je avonturier zou terecht komen, sommige van de balken in de brug moeten namelijk eerst worden hersteld alvorens je daarheen te kunnen verplaatsen, je hersteld dus de balk, of verplaatst je avonturier.

Toont de dobbelsteen groene ogen, dan wordt de brugwachter verplaatst. Als de brugwachter naar een balk wordt verplaatst waar 1 of meerdere avonturiers staan, dan vallen deze van de brug, en beginnen terug vooraan.

Ook hier is een variant voor jongere spelers voorzien, de brugwachter wordt dan niet gebruikt, zowel zwarte als groene ogen zorgen voor een verplaatsing van de eigen avonturier.


 
AV_002

Spel 4: Dwars door Vulkanië (Behendigheidsspel)

De avonturiers worden klaar gezet. De speler tracht in zijn beurt een waterdruppel in de vulkaan te schieten met een "katapult". Afhankelijk van waar de druppel terecht komt, wordt de avonturier een aantal velden verder op de weg geplaatst, de speler die als eerste door het land trekt wint het spel.

 

Spel 5: Het grote avontuur

De 4 spelborden worden aan elkaar gelegd (in een rij of een vierkant) Het beginbord moet de reis door de jungle zijn, aangezien er hier om ter snelst apen moeten worden gegrepen.

13:00 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (2) | Tags: haba, -vaardigheidsspel, -renspel, -geheugenspel |  Facebook |

Rik Muizenschrik - Spelbespreking

 

 RIK

Rik Muizenschrik

Uitgever:

Ravensburger

Leeftijd:

vanaf 5 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

15 min

 

Thema

Een spel met muizen, een kat en kaasje, ... 

Het Spel

Een speelbeurt begint met het werpen van de dobbelsteen. De worp bepaalt het aantal stappen dat jouw muis mag worden verzet. Sommige velden leveren je kaasjes op, bij sommige verlies je een kaasje. Op enkele velden staat een ladder, waarmee je bovenop de grote kaas kan klimmen, en door de gaten naar beneden glijden, om zo ergens willekeurig terecht te komen. Er is 1 veld waar de kat op staat afgebeeld, kom je hierop dan mag je "Rik (de kat)" verplaatsen naar een vrij te kiezen veld. De speler die op dat veld staat verliest een kaasje. De speler die als eerste 5 kaasjes heeft wint het spel.

 rikspel

Beoordeling

De aangeduide leeftijd is hier gewoon fout, Lotte speelt dit zonder enig probleem (3,5 jaar).  Een leuk vormgegeven ren-spel, met een "pestelement". De grote kaas waar je muis door de gaten kan glijden, de poes, de muizen en de kaasjes doen waarvoor ze gemaakt zijn, kids aantrekken. We hebben het spel nog niet zo lang, maar het komt wel regelmatig op tafel. Ideaal als snel spel voor het slapen gaan

Lotte's beoordeling

Het eerste spel zag ze niet welk voordeel de poes je kon opleveren, maar das ondertussen wel voorbij. Van zodra ze op het veld komt, gaat de poes naar een van de velden waar een andere muis staat. Ze weet perfect wat de tekeningen op de velden willen zeggen, en beheert de "Kaasjesbank". Dit spel speelt perfect voor haar leeftijd.

10:25 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ravensburger, -renspel |  Facebook |

26-11-09

Candy - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 candyBox

Candy

Uitgever:

Beleduc

Leeftijd:

4 - 99 jaar

Spelers:

1 - 8

Speelduur:

10-15 min
Een vooruitblik
Een spel met kleurrijke snoepjes, goed opletten en snel zijn is de boodschap !!!

Het spel voorziet 3 varianten om te spelen:

 CandySpel

Variant 1: Er wordt bepaald hoeveel snoepjes er moeten worden gevonden, de speler die als eerste dat aantal bereikt wint het spel. Een speelbeurt begint met het dobbelen met de 3 dobbelstenen. Alle spelers zoeken tegelijk naar een snoepje met dezelfde kleuren als de dobbelstenen. De speler die als eerste zo'n snoepje vindt legt het voor zich neer.

Variant 2: De snoepjes worden niet weggenomen, maar enkel aangewezen, en er wordt met een tijdslimiet gespeeld.

Variant 3: De snoepjes worden gelijkmatig verdeeld over de spelers. In je speelbeurt dobbel je, komt 1 van je snoepjes overeen met de dobbelsteenworp, mag je dit snoepje in het midden van de tafel leggen, de speler die als eerste al zijn snoepjes kwijt is wint. Er kan natuurlijk ook een aantal snoepjes of een tijdslimiet worden afgesproken.

14:18 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beleduc, -vaardigheidsspel |  Facebook |

25-11-09

Boomgaard - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 BoomgaardCov

Boomgaard

Uitgever:

Haba

Leeftijd:

3 - 6 jaar

Spelers:

2 - 8

Speelduur:

10-15 min
Een vooruitblik

Waarschijnlijk het meest bekende spel van Haba, dit Coöperatief spel dateert reeds van 1986. 

boomgaardspel

Het spelbord toont 4 fruitbomen (Appels, Peren, Krieken en Pruimen) die moeten worden geplukt, alvorens de raaf fruit komt stelen uit onze boomgaard. De dobbelsteen bepaald wat je in je speelbeurt mag doen, fruit plukken, of een puzzelstuk (van de Raaf) aanleggen. Is de puzzel van de Raaf compleet, dan is de Raaf in de boomgaard en verliezen de spelers. Dit is meteen ook het meest interessante aan dit spel, iedereen tracht samen zo snel mogelijk al het fruit te plukken, we winnen samen of verliezen samen.

14:23 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (2) | Tags: haba, -cooperatief spel |  Facebook |

24-11-09

Spel 2009

 

Niet te missen, komend weekend Spel 2009 Broechem:


sp09-3d-hoofding
Spel09 
Wanneer ?

Zaterdag 28 november 2009 - van 10u00 tot 19u00

Zondag 29 november 2009 - van 10u00 tot 17u30

Waar ?

Evenementenhal Den Boomgaard

Antwerpsesteenweg 57
B-2520 Broechem (Ranst)

Wat ?

 

Spelotheek
De indrukwekkende verzameling gezelschapsspellen van FORUM-Federatie vzw krijgt zoals altijd een centrale rol toebedeeld. Letterlijk honderden bord-, kaart-, dobbel- en andere spellen staan kosteloos ter beschikking aan de uitleenstand en kunnen naar hartelust uitgeprobeerd worden. 

Tweepersoonsspellen
Een geschikt spel voor twee spelers vinden, is niet altijd even evident. Om je daarbij te helpen, brengen we onze collectie tweepersoonsspellen tijdens Spel 2009 onder in een aparte afdeling. Ook de zgn. solitair-spellen, bedoeld om in je eentje te spelen, vind je hier. 

Kinderhoek
Bonte kleuren, grote speelstukken en kleine handjes. Dat zijn de kenmerken van onze populaire kinderhoek. Hier vind je alle spellen die speciaal voor kinderhanden gemaakt zijn. Onze spelcoaches helpen graag, maar vergeet niet dat spelen een gezinsactiviteit bij uitstek is: ouders en grootouders spelen daarom mee! 

Gouden Ludo 2009
In 2009 reiken we voor de eerste keer de Gouden Ludo uit, een onderscheiding voor het beste Nederlandstalige gezelschapsspel op de Vlaamse markt. Op dit spellenterras kan je onder begeleiding van een spelcoach kennis maken met zowel het winnende spel als met de andere spellen uit de eindronde. • www.goudenludo.be 

ImprESSENs
In oktober verzamelt de internationale spellenscène in het Duitse Essen voor Spiel, 's werelds grootste spellenbeurs voor particulieren. Alle nieuwe titels die daar verschijnen, kunnen we helaas niet in huis halen, maar op een apart spellenterras presenteren we je graag een aantal van onze impressies uit Essen. 

Hoeveel ?Individueel tarief
Het individueel tarief bedraagt € 1,50 per persoon per dag.
Voor kinderen tot en met 3 jaar is de toegang gratis. 

Gezinstarief
Het gezinstarief bedraagt € 4,00 per gezin per dag en is geldig voor alle personen wonende op hetzelfde adres, waarvan ten minste één volwassene. 

Groepstarief
Het groepstarief bedraagt € 1,00 per persoon per dag en is geldig voor groepen vanaf 10 personen die als dusdanig herkenbaar zijn en mits voorafgaande aanmelding. Bedoeld zijn spellenverenigingen, jeugdbewegingen, enz.
Meer Info: http://spel.forumfederatie.be/

17:12 Gepost door kinderspellen - in Spellennieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: -beurzen |  Facebook |