24-11-09

Day & Night - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 day_NightCover

Day & Night

Uitgever:

Smart Games

Leeftijd:

2 - 5 jaar

Spelers:

1

Speelduur:

10-15 min
Een vooruitblik

Een Puzzelspel. Day and Night is een spel voor 1 speler, de kleinsten zullen zeker af en toe wat hulp kunnen gebruiken. Ideaal om die momenten op te vullen wanneer je niet samen kan spelen.

day&Night-SPel

Het materiaal ziet er mooit uit, houten blokken, een houten plankje waar je op gaat puzzelen. Voor de jongsten wordt het gewoon een stapelspel, het boekje wordt niet gebruikt, de blokken over de stokjes krijgen zorgt voor een uitdaging.
De volgende stap zijn de "dag puzzels" in het boekje, nabouwen wat je op de foto ziet, en controleren of het klopt. Daarna komen de "nacht puzzels", hier zie je enkel de contouren van de te bouwen opdracht, bouwen en controleren, ...

12:29 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smart games, -vaardigheidsspel |  Facebook |

23-11-09

Picco Contrario - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 picco

Picco Contrario

Uitgever:

Selecta Spielzeug

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

15 min
Een vooruitblik

Een klein doosje met 20 kaartjes, het spel wordt gespeeld als een memoriespel, alleen worden er hier geen paartjes gezocht maar tegengestelden: (Grote) Olifant - (kleine) muis, (Warme) chocolademelk - (koud) ijs, enz. 

 

 piccospel

12:37 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: selecta spielzeug, -geheugenspel |  Facebook |

20-11-09

De Betoverde doolhof - Spelbespreking

doolhof_Cov

De Betoverde doolhof

Uitgever:

Ravensburger

Leeftijd:

vanaf 8 jaar

Spelers:

1 - 4

Speelduur:

20 min

 

Thema

We gaan op zoek in een doolhof waar de gangen nooit hetzelfde zijn naar schatten: spoken, draken, kandelaars, ...

Het Spel

Het spelbord wordt in het midden van de tafel klaargelegd. Alle losse tegels worden op het spelbord gelegd, tussen de reeds vaste tegels. Elke speler ontvangt een aantal schatkaarten, neemt een pion in zijn kleur, plaatst deze in een van de hoeken, en de race kan beginnen.
In een spelbeurt verschuif je 1 tegeltje in een van de klommen of rijen van het spelbord, door een nieuwe tegel in te schuiven. Hierdoor tracht je een route te bouwen naar de schat die op jouw schatkaart staat. Vervolgens verplaats je je pion in de richting van de schat. De speler die als eerste al zijn schatten heeft bereikt wint het spel.

 

labyspel

 

Beoordeling

De Betoverde doolhof is een luchtig spel, maar enig inzicht en planning is toch wel gewenst. Je zal ook meermaals moeten anticiperen op de acties die de andere spelers hebben uitgevoerd. Het kan wel eens voorkomen dat de route die je aan het voorbereiden was, volledig wordt door elkaar gehaald door een van je tegenspelers. Het spel biedt daarom voor de klasgroep voldoende diepgang.

Dit spel functioneert voor ons als een leuke filler. (Een spel dat we spelen als er niet veel tijd is, of we iets willen spelen als we niet 100% geconcentreerd zijn)

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

Een spel dat ik reeds meerdere keren heb gebruikt in de klas. Een spel spelen in de klas doorbreekt het dagelijkse ritueel toch een beetje, voorwaarde is dan wel dat er toch een meerwaarde kan worden geboden door dit spel. De Betoverde doolhof slaagt hier naar mijn gevoel in, het plannen en anticiperen zijn zaken die voor mijn leerlingen een behoorlijke uitdaging bieden. Ik gebruikte het spel nu in de Halloween periode, omdat het aan dat thema toch enigszins te linken is. Als het benodigde inzicht en plannen een zware opdracht is voor een leerling spelen we dit niet met alle kaarten, we kunnen altijd nog een 2de spelletje spelen.
Ook sociale vaardigheden zijn belangrijk om in te oefenen vind ik. Hier denk ik dan vooral aan op je beurt wachten, omgaan met tegenslagen, leren volhouden.

15:18 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (2) | Tags: ravensburger |  Facebook |

19-11-09

Pomela - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 pomela

Pomela

Uitgever:

Beleduc

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

1 - 6

Speelduur:

15 min
Een vooruitblik

Een behendigheidsspel waarin je appels gaat plukken. 

De appelboom wordt in het midden van de tafel klaargelegd, de appeltjes worden in de daarvoor voorziene openingen, en we kunnen van start gaan.
In de doos vind je ook een zandloper en 30 fiches (overwinningspunten), ik heb de regels nog niet kunnen bestuderen, maar was in de mogelijkheid de grote versie van dit spel even te testen op "Spiel 2009 in Essen".

 

22384

 

Je gaat aan de slag met 2 "vorkjes" waardoor dit voor de kleintjes een behoorlijke uitdaging biedt, linker en rechterhand, sturen een vorkje aan, plukken een appel, en laten deze in het mandje vallen. Je kan natuurlijk ook met z'n tweeen plukken, elke speler gebruikt dan 1 vorkje en samenwerken om te plukken wordt dan heel belangrijk. 

Leuk spelmateriaal, dat voldoende mogelijkheden biedt om samen gezellig "appeltjes te plukken". Op een speelse manier oog-hand coordinatie verbeteren.

12:40 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beleduc, -vaardigheidsspel |  Facebook |

18-11-09

De prinses op de erwt - Een vooruitblik (Sint-Tip)

 

 erwt_cov

De prinses op de erwt

Uitgever:

Haba

Leeftijd:

3 -12 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

10 min.
Een vooruitblik

Er was eens ...

…een prins die op zoek was naar een prinses. Hij reisde naar vele landen om de juiste vrouw te vinden. Op een avond werd er tijdens een vreselijk onweer aan de kasteelpoort geklopt. De koning liet de poort openen en buiten stond een meisje. Haar kleding en haren waren door de regen en de storm helemaal nat en verfomfaaid. Ze vertelde dat ze een heuse prinses was. Om dat na te gaan, maakte de wantrouwige koningin voor haar een heel bijzonder bed klaar. Op de bodem van het bed legde ze een erwt en stapelde er een heleboel matrassen op. Een echte prinses, dacht de koningin, zou wel merken dat er iets onder verstopt lag. De volgende dag werd aan het meisje gevraagd of ze goed had geslapen. “Heel slecht”, luidde haar antwoord. “Ik heb geen oog dicht gedaan omdat er in mijn bed iets heel erg hards aanwezig was.”

 erwt

Een Stapelspel, met een thema dat zeker de meisjes zal aanspreken, gebaseerd op het bekende sprookje van Hans Christian Andersen. Er zijn 2 niveaus voorzien om dit spel te spelen.

   

* Stapelen voor beginners: De erwt wordt in het midden van het bed  klaargelegd, de prinses wordt op het speelbord (met de blauwe zijde naar boven) gezet. Leg het beddengoed klaar, en we kunnen beginnen Je speelbeurt begint met het werpen van de dobbelsteen, de prinses wordt zoveel velden verzet. Het veld waarop je terecht komt bepaald wat je mag doen. Een dekentje bij stapelen, of eentje wegnemen. Lukt het om samen alles opgestapeld te krijgen, dan winnen we met z’n allen.  

 

* Stapelen voor profs: De erwt wordt in het midden van het bed klaargelegd, de prinses wordt op het speelbord (met de groene zijde naar boven) gezet. Elke speler krijgt een matras, een kussen en een deken van dezelfde kleur en legt deze voor zich neer. Een speelbeurt gaat als volgt. Je werpt met de dobbelsteen, en verzet de prinses. Het veld waarop je terecht komt bepaald wat je mag doen, matras, deken of kussen stapelen, iets willekeurig stapelen, of iets van de stapel weghalen. Valt de toren om, krijgt de speler die dit veroorzaakt, alles wat van het bed is gevallen. De speler die als eerste al zijn beddengoed kwijt is heeft gewonnen.

10:54 Gepost door kinderspellen - in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (1) | Tags: haba, -vaardigheidsspel |  Facebook |

Liefste Sint, Beste Kerstman,

 

Liefste Sint, Beste Kerstman,

December doet binnenkort zijn intrede, een donkere, koude maand, waar de meeste kinderen blijkbaar toch naar uitkijken. Zou het de kerstvakantie zijn? Misschien de gezellige sfeer rond opgesmukte kerstbomen, kaarsjes, warme chocolademelk, enz. Het speelt waarschijnlijk allemaal wel mee, maar ik vermoed dat jullie verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de voorliefde van kinderen voor de decembermaand.

Jullie zijn vast al begonnen met de nodige voorbereidingen, wij hebben besloten jullie een handje te helpen. We zijn op zoek gegaan naar leuke spellen. Want wat is er nu leuker dan gezellig rond de tafel, samen met de kids een spelletje te spelen.  We stellen de komende dagen enkele spellen kort aan jullie voor, aan jullie de eer om vele kinderen hiermee blij te maken.

Als jullie binnenkort weer op pad gaan om alle kinderen te voorzien van leuks en lekker te voorzien, vergeet dan ook de papa’ en de mama’s niet. Ook zij verdienen een cadeautje, ik hoop dat jullie hier rekening mee houden. Een “Gezellig Gezinspakket” voor elke papa en mama.

Wat bevat dat “Gezellig Gezinspakket”:

  • Enkele dosissen Instant Energie: Zeker weten dat deze bijzonder nuttig zijn met die kleine spruiten in huis.

  • Enkele porties Instant Geduld: Uit ondervinding sprekend, heb je nooit teveel geduld.

  • Tijd, Tijd en Tijd: om samen te spelen, te knuffelen, te praten, te stoeien, …

We geven vandaag alvast een van onze spellentips mee voor jullie, veel leesplezier.

De Mama en Papa van Xander en Lotte

10:37 Gepost door kinderspellen - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-11-09

Rupsje Smulgraag - Spelbespreking

 

 rupsjeSmulgraagCov

Rupsje Smulgraag

Uitgever:

Ravensburger

Leeftijd:

vanaf 3 jaar

Spelers:

1 - 4

Speelduur:

15 min

 

Thema

Rupsje smulgraag, zo'n naam krijg je niet zomaar natuurlijk. Onze rups smult graag van de lekkere groenten en het fruit.

Het Spel

De 12 grote ronde groenten- en fruit kaarten worden verspreid, onze rups wordt klaargezet, en we kunnen beginnen. Rupsje smulgraag bestaat uit 7 delen, het hoofd en 6 verschillend gekleurde stukken van het lichaam. Elke van deze kleuren komt overeen met een kant van de dobbelsteen. 

rupsjeSmulgraag

Een spelbeurt verloopt als volgt, je werpt met de dobbelsteen, je legt het hoofdje van onze rups even opzij en dan neem je de stukken van het lichaam achteraan, en verplaatst deze naar de voorkant van de rups, dit doe je tot je de kleur van het lichaam bereikt dat overeenkomt met wat je geworpen hebt met de dobbelsteen. Zo kruipt de rups verder richting groenten- en fruitkaarten. De stukken van het lichaam van de rups zijn gebogen, waardoor je bij het plaatsen de richting een beetje kan bijsturen. Elke groenten- of fruitkaart waar onze rups overkruipt of aan raakt, zijn voor de speler die aan de beurt is. Het spel eindigt als alle openliggende kaarten op zijn. De speler die de meeste kaarten verzamelt wint het spel

Beoordeling

Naar mijn mening een heel goed "introductiespel", dobbelen, actie uitvoeren, beurt afwachten, voor de allerkleinsten zijn dat allemaal zaken die ze "moeten" leren. Dit spel is een van de eerste spellen die we met Lotte speelden. De leeftijdsindicatie had naar mijn gevoel lager gemogen, we spelen dit zeker al vanaf haar 2,5 zonder probleem. Leuk, stevig en kleurrijk spelmateriaal. Als je geen grote tafel ter beschikking hebt, kan je het spel ook op de grond spelen. Het is aan te raden de kaarten niet te dicht bij elkaar te leggen, een beetje kruipen alvorens de volgende kaart te pakken te krijgen is leuker voor onze rups.  

Lotte's beoordeling

Dit spel is ondertussen een beetje in de vergetelheid geraakt, een van de eerste spellen dat ze speelde, en dikwijls met eigen interpretatie van de regels. Deze werd "destijds" bijna dagelijks gespeeld, ook alleen speelde ze hiermee. Lotte was bijzonder snel in het herkennen en benoemen van kleuren, een stukje daarvan hebben we te danken aan dit spel.

12:02 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ravensburger |  Facebook |