11-05-10

Memoir '44 - Spelbespreking (klassituatie)

 memoir

Memoir '44

Uitgever:

Days of Wonder

Leeftijd:

vanaf 8 jaar

Spelers:

2 - 2 (tot 8 spelers dankzij de uitbreidingen)

Speelduur:

60 min

 

Thema

Een spel dat de je bekende veldslagen uit WOII laat herbeleven.

Het Spel

In de spelregels vind je een aantal scenario's die je kan gaan herbeleven, elk scenario is voorzien van beknopte achtergrondinfo over de veldslag en alle informatie om deze veldslag te herbeleven op het spelbord. Nadat je een scenario hebt gekozen, wordt het spelbord klaargelegd, en de nodige tereintegels op het bord geplaatst. Vervolgens worden de troepen op het bord geplaatst. De spelers ontvangen kaarten. en het spel kan beginnen. Door het spelen van kaarten kan de speler zijn eenheden verplaatsen en/of het vuur openen. De gevechten worden beslecht met dobbelstenen. Het spel bevat verschillende eenheden met verschillende eigenschappen i.v.m. verplaatsingen, schotafstand, ... Ook de verschillende terein soorten hebben verschillende eigenschappen, sommige terreinsoorten bieden verdediging, andere zijn moeilijker om je door te verplaatsen. De speler die als eerste de objectieven behaalt die zijn aangegeven in het scenario, wint het spel.

Memoir '44 heeft ondertussen tal van uitbreidingen, deze voegen extra terrein toe, nieuwe legers, vliegtuigjes, enz. Andere uitbreidingen laten het toe om gevechten op grote schaal te spelen, met meer dan 2 spelers.

 memoirGame

Beoordeling

Het thema heeft ons een beetje afgeschrikt, waardoor de aankoop van het spel steeds wat werd uitgesteld. Toen we het spel toch aan onze collectie hebben toegevoegd, waren we na een eerste spel allebei enthousiast. Het thema mag ons dan iets minder liggen, dit is gewoon een heel leuk spel. Je krijgt een hoop plastic soldaatjes, tanks, artillerie, zandzakjes, ... Het klaarzetten van het terrein en eenheden neemt wel even tijd in beslag. Het spel zelf speelt zeer vlot. Dit is zo'n spel dat ik mezelf nog vaak zie spelen, van zodra onze Xander op een leeftijd is gekomen dat het kan. Het geeft mij de mogelijkheid om met plastic soldaatjes te spelen, ... :)

Er zit natuurlijk wel een geluksfactor in het spel. Je trekt kaarten waarmee je je eenheden kan aansturen, sommige kaarten zijn beter dan andere, soms trek je kaarten die je niet optimaal kan benutten, maar dit heeft nog nooit een beslissende factor in het spel geweest. Daarnaast worden ook de gevechten beslist via dobbelstenen, ook dat zorgt natuurlijk voor een gelukselement. Ondanks deze geluksfactor, is dit toch vooral een tactisch spel, ga je aanvallen, verdedigen, welke eenheden ga je aansturen, wat levert je een goede positie op. 

Gezellig een potje oorlog voeren ... dan is dit een aanrader. 

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

Gespeeld met een leerling die veel interesse heeft ivm WO II.  Aangezien ik dit meestal met Christophe speel ken ik de regels niet helemaal, zeker niet die van alle verschillende obstakel. Maar dit was geen probleem, mijn leerling wist zonder het spel te kennen, perfect te vertellen wat kon en wat niet.  Hij vond het leuk om te spelen.  Al was het in het begin wel wat moeilijk voor hem om de regeltjes omtrent het dobbelen te begrijpen.  Hij was bijzonderl enthousiast over het speelmateriaal.

13:43 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: days of wonder |  Facebook |

Regenwormen - Spelbespreking (klassituatie)

 regenbox

Regenwormen

Uitgever:

999 Games

Leeftijd:

vanaf 8 jaar

Spelers:

2 - 7

Speelduur:

20 min

 

Thema

Regewormen

Het Spel

Leg alle stenen in volgorde open op tafel. De spelers trachten om beurt een zo hoog mogelijke waarde te dobbelen, en nemen de overeenkomstige steen. Hoe hoger de waarde op de steen, hoe meer wormen je daarmee verzameld. De speler die op het einde de meeste wormen in zijn bezit heeft, wint het spel. De stenen die je verzamelt, stapel je op elkaar, de bovenste steen van je stapeltje, kan worden afgenomen door een andere speler, als deze de waarde dobbelt die op jouw bovenste steen staat.

Het dobbelen dan, je werpt met alle dobbelstenen, en bepaalt vervolgens wat je wil overhouden, je kan juist 1 waarde behouden, (bv alle 4en of alle 3en of ...). Met de overige dobbeslstenen werp je opnieuw, let op, je mag geen dobbelstenen overhouden met een waarde die je bij je vorige worp reeds hebt behouden. (bv: in worp 1 heb je 3x5 opzij gelegd, je kan in worp 2 niet 2x5 daarbij leggen, je moet een andere waarde kiezen). Kan je niks meer opzij leggen, omdat je bij je laatste worp enkel waarden hebt gegooid die je voorheen al opzij had gelegd, dan is je beurt voorbij. Je verliest je bovenste steen, en de volgende speler is aan de beurt.

Om recht te hebben op een steen heb je bij elke worp minstens 1 regenworm nodig, de wormen vervangen de 6 op de dobbelsteen, en zijn 5 punten waard.

 Regenwormen-spel

Beoordeling

Een van de spelletjes dat regelmatig op tafel komt, uitermate geschikt als er nog wat tijd over is, je hoofd denken onmogelijk maakt, je bijna geen ruimte hebt om iets anders te spelen, de mensen waarmee je aan tafel zit niet van spellen houden (deze zullen ze vast wel leuk vinden), ...

Een aanrader, speelbaar voor en met iedereen.

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

Alle leerlingen waren enthousiast, het is een spel dat gemakkelijk gespeeld kan worden met leerlingen op verschillende niveaus zonder dat iemand er voordeel uithaalt.  De manier van spelen was snel duidelijk, het optellen ging vlot.  We hebben 40 min gespeeld met vier en het spel was nog niet gedaan.  Dit was vooral omdat er veel van elkaar werd weg genomen en omdat het in het begin ook wel even duurde om in de te schatten hoe het precies ging met het tellen.

13:00 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 999 games |  Facebook |

Euro Zakgeldspel - Spelbespreking (klassituatie)

 euroCover

Euro Zakgeldspel

Uitgever:

Jumbo

Leeftijd:

vanaf 8 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

30 min

 

Thema

Zakgeld, een ge-update versie bij de invoering van de Euro, ...

Het Spel

De doos vormt het spelbord,  Je spaart voor een fiets, maar zoals bij echt zakgeld geef je af en toe iets uit, en verdien je af en toe iets. De speler die als eerste iets koopt in de 4 winkeltjes, 10 Eur verzamelt en op het veld met de fiets komt wint het spel.

EuroSpel

Beoordeling

Dit is een van de spellen die vooral voor schooldoeleinden worden gebruikt, je leert speels omgaan met de Euro. Het spel doet het in een klassituatie ook perfect, iedereen vindt het leuk, en het is net educatief genoeg.

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

We speelden dit spel als inleiding op het thema zakgeld.  Was niet zo gemakkelijk als het lijkt en sommigen maakten er een probleem van dat er + 6 op de doos staat.  Het maken van keuzes, sparen of uitgeven was niet gemakkelijk, 1 was vooral bezig met sparen een andere met uitgeven.  Het teruggeven/wisselen wordt ingeoefend maar beperkt, ik ben dan de bank en vraag aan hen hoeveel ze terug moeten krijgen maar het belangrijkste vind ik het sparen of uitgeven en op welk moment in het spel.  De leerlingen zelf vonden het leuk om te doen.  Wat ze eigenlijk van de meeste spellen wel vinden, het is eens afwisseling in de gewone werkblaadjes.  We zouden meer moeten spelen en het niet altijd als extraatje bekijken.

12:27 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jumbo |  Facebook |

29-04-10

Carcassonne Overzee - Spelbespreking (klassituatie)

carcOcover

Carcassonne Overzee

Uitgever:

999 Games

Leeftijd:

vanaf 12 jaar

Spelers:

2 - 5

Speelduur:

30 min

 

Thema

De inwoners van Carcassonne hebben nieuwe gebieden ontdekt, gebieden met gebergtes, grasvelden en meren,...

Het Spel

Carcassonne overzee, het kleine broertje van het bekende Carcassonne. Deze versie speelt toch net een beetje anders. 

Net zoals in het basisspel legen de spelers tegels aan, die zo een steeds groter wordend landschap vormen, na het correct aanleggen van een tegel, kunnen ze ervoor kiezen een horige te plaatsen, of terug te nemen, en daarvoor punten te ontvangen. De puntentelling is ook anders dan in het originele Carcassonne. Je hebt minder horigen ter beschikking, waardoor je af en toe een horige terug zal moeten nemen, uit een gebied dat nog niet is afgebouwd, en das jammer, want afgebouwde gebieden leveren natuurlijk meer punten op.

 

carcspel

Beoordeling

Carcassonne (het basisspel) is voor mij het spel geweest, dat deze hobby zowat heeft gestart. We speelden toen wel al eens een spelletje, maar niet in de mate dat we nu spelen. Avond na avond kwam het op tafel. Al snel gevolgd door enkele uitbreidingen, omdat het basisspel toch wel heel snel gespeeld was. Carcassonne Overzee is er later bijgekomen. Ik vond deze versie er eigenlijk het leukste uitzien. Overzee is naar mijn gevoel iets strategischer, je hebt minder horigen, je moet dus keuzes maken. Een spel dat vooral op tafel komt, als de tijd beperkt is, en we niet te hard willen denken 

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

Carcassonne Overzee ging heel wat moeilijker, ik heb de regels volledig aangepast om het speelbaar te maken met deze groep.  Per afgebouwd gebied, ontvingen ze 1 punt per tegel zonder rekening te houden met hoe en wat.  Op deze manier ging het wel.  Het aanpassen van de tegels ging niet altijd even vlot.  Het oordeel van de leerlingen tijdens het spel was duidelijk: een stom spel, veel te moeilijk.  Na afloop waren de reacties heel wat positiever, leuk spel, er werd zelfs gevraagd om het nog eens mee te brengen.

22:36 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 999 games |  Facebook |

Dier op Dier - Spelbespreking (klassituatie)

 

 dier op dier

Dier op Dier

Uitgever:

Haba

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Spelers:

2 - 4

Speelduur:

15 min

 

Opmerking

Dit spel werd reeds besproken & toegelicht op onze blog, hieronder volgt een beoordeling van het spel in een klassituatie.

De volledige beschrijving kan je hier terugvinden

Klas beoordeling (BuSO 12-18jaar)

De laatste lessen voor de vakantie probeer ik de leerstof wat aangenamer over te brengen, de doelen eens op een andere manier te bereiken.  deze keer heb ik voor gezelschapsspelletjes gekozen. 

We zijn begonnen met Dier op Dier, de leerlingen waren direct enthousiast over het gebruikte materiaal.  Ze probeerden direct te ontdekken welke dieren het waren, ze waren niet allemaal bekend.  Bij het eerste spel hadden we heel veel geluk, de krokodil werd regelmatig gegooid waardoor het stapelen niet echt moeilijk was.  Het tweede ging het al iets beter maar het derde spel konden we pas echt een spel noemen.  Buiten de algemene doelen van een spel spelen zoals op je beurt wachten, tegen je verlies kunnen werkten we hier vooral rond fijne motoriek.  het bleek niet altijd even gemakkelijk om te zien welk dier ze best konden plaatsen en het dan nog op de juiste manier te plaatsen.  voor sommigen was het echt heel moeilijk en na het derde spel was het dan ook beter om niet verder te gaan, maar het is zeker een spel dat ik nog ga gebruiken op school als tussendoortje.  De leerlingen waren bijzonder enthousiast, het doorgeven van een dier vonden ze supre en natuurlijk was de leerkracht daar elke keer de dupe van.

22:06 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: haba, -vaardigheidsspel |  Facebook |

15-03-10

Day & Night - Spelbespreking

 

 dayNightCOver

Day & Night

Uitgever:

Smart Games 

Leeftijd:

vanaf 2 jaar

Spelers:

1

Speelduur:

... min

 

Thema

Dag en nacht, huisje, boompje, kindje

Het Spel

Een puzzelspel.

Kies een opdracht uit het opdrachtenboekje, Leg het plankje met 3 houten staven goed voor je neer, en bouw met de blokken de opdracht na. Het opdrachtenboekje is voorzien van tal van opdrachten in 4 categorieën. Een deel van de opdrachten zijn dag-opdrachten, waar je de blokken duidelijk herkent in de opdracht, maar rekening moet houden met de asymmetrie van sommige blokken. Een ander deel de nacht opdrachten, waar je enkel het silhouet als opdracht krijgt, en dat moet gaan nabouwen met de blokken. 

DayNightSpel

Beoordeling

Ik wil beginnen met een klein punt van kritiek, de doos, de doos heeft een open voorzijde, spijtig, de doos van Camelot Jr. was perfect, ...

Alweer keurig materiaal, de blokken zijn fantastisch, mooie kleurtjes, leuke vormen. Zowel het plankje als de blokken hebben al heel wat moeten doorstaan, gelukkig is het materiaal daarop voorzien. Ik vermoedde dat deze veel eenvoudiger zou zijn dan Camelot Jr. maar door de oplopende moeilijkheid van de opdrachten kan ze hier nog wel even verder mee. Dit spel is een hit voor zowel Lotte als Xander.

Lotte's beoordeling

Lotte's enthousiasme (Camelot Jr.) zorgde voor de aankoop van 2 extra Smart spellen, dit is er een van, de andere (Castle Logix) krijgt ze voor haar verjaardag (5 April wordt ze 4).

De oranje cilinder waar boven en onderzijde verschillend zijn, en het asymmetrische gezichtje, zorgen ervoor dat er soms toch een foutje wordt gemaakt.

Xander's beoordeling

Een primeur, het eerste spel waar we een beoordeling geven vanuit onze jongste spruit.

Xander wordt 2 in juni, hij stapelt graag, maar is nogal destructief. Tijdens onze week vakantie ging hij dit spel elke morgen uit de kast halen. De blokken er allemaal af , en terug erop zetten. en dat opnieuw en opnieuw, ...  Een dikke duim voor Day & Night !

16:30 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smart games, -vaardigheidsspel |  Facebook |

Gulo Gulo - Spelbespreking

 

 gulo_cover

Gulo Gulo

Uitgever:

Zoch Verlag / Rio Grande Games 

Leeftijd:

vanaf 5 jaar

Spelers:

2 - 6

Speelduur:

20 min

 

Thema

De kleine Gulo gulo (veelvraat) is gevangen genomen door mevrouw gier. De hele familie van gulo gulo's gaat aan de slag om het jong te bevrijden.

Het Spel

Een spel voor spelers met kleine handjes en behendige vingertjes. 

 

Het nest wordt gevuld met de eieren en klaargezet. De alarmstok wordt in het nest geplaatst. De tegels worden als kronkelende weg richting nest neergelegd. De Gulo's staan aan het begin van de weg.

In je speelbeurt kan je ervoor kiezen je gulo gulo te verplaatsen naar een openliggende tegel, of een nieuwe tegel open te draaien. Je mag je gulo gulo verplaatsen als je erin slaagt een ei te stelen uit het nest, zonder dat je daarbij het alarm laat afgaan in de overeenkomstige kleur met de tegel waar je naartoe wil verplaatsen. 

De speler die als eerste de tegel met de kleine gulo gulo bereikt, door een paars ei uit het nest te roven wint het spel.

 

Gulo_spel

Beoordeling

Keurig materiaal, stevige kartonnen tegels, kleurrijke houten eitjes, ... 

Een spel waar zowel jong en oud plezier aan kunnen beleven, en kleine vingertjes echt een voordeel zijn. 

Het wordt spannend, de kleine vingers van de kids, tegen de fijne motoriek van de volwassenen.

De leeftijdsindicatie is naar mijn aanvoelen fout, 3,5 jaar kan zeker, van zodra de kleuren een beetje gekend zijn, is dit spel volgens mij speelbaar.

Lotte's beoordeling

Een van de Gulo Gulo's is roze, dat is dus meteen de hare. Het gepriegel met de eitjes, vrolijke kleurtjes, de speelstukken, het materiaal zorgt ervoor dat je dit spel graag wil spelen.

Lotte is bijna 4 en dit spel levert weinig problemen op, misschien af en toe iets voorzichtiger zijn bij het nemen van een eitje, maar haar kleine vingers zijn hier overduidelijk in het voordeel.

15:41 Gepost door kinderspellen - in Spelbespreking | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zoch, -vaardigheidsspel |  Facebook |